Washington

Trump inclina el Suprem a la dreta amb el nomenament d'un jutge conservador

El president nord-americà ha designat Neil Gorsuch per ocupar la vacant de jutge del tribunal, amb caràcter vitalici. El Suprem torna així a mans dels conservadors, amb una majoria de 5 a 4

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada i en horari de màxima audiència televisiva als Estats Units, el president Donald Trump ha presentat el seu candidat al Tribunal Suprem. Es tracta de Neil Gorsuch, de només 49 anys, el jutge que cobrirà la plaça vacant en aquest tribunal. Si el Senat el confirma, desfarà l'empat a quatre que des de fa un any hi havia al Suprem entre magistrats conservadors i progressistes.

Barack Obama havia intentat cobrir la vacant amb un jutge progressista, però la majoria republicana el va bloquejar al Senat. Neil Gorsuch, format a Harvard, Oxford i Columbia, se'l considera un conservador de manual, i presumiblement de la corda que va prometre Donald Trump durant la campanya: religiós i contrari a l'avortament i al control d'armes, i favorable a la pena de mort. Trump ha fet aquesta reflexió:

"Quan va ser nomenat pel Tribunal d'Apel·lacions, el Senat el va confirmar unànimement. Sí, unànimement... Us ho podeu creure, tal com estan les coses ara?"

Unes paraules referides al bloqueig dels congressistes demòcrates al procés de constitució del nou gabinet. Un bloqueig que és només un símptoma del fort clima de divisió que impera al Capitoli. Fins ara, el president nord-americà només ha pogut nomenar cinc membres del seu govern.

Els senadors demòcrates van plantar la Comissió de Finances del Senat, que havia d'aprovar el nomenament dels secretaris de Salut i del Tresor. L'administració Trump ho entén com un boicot. Ho ha dit Orrin Hatch, president de la comissió:

"Entenc que estan molestos amb Donald Trump i la seva administració. Però paralitzar un govern que tot just acaba de començar no és la manera de fer les coses."

Sean Spicer, portaveu de la Casa Blanca, es manifestava en la mateixa línia:

"És lamentable que els senadors demòcrates continuïn donant l'esquena al missatge que el poble americà va donar el novembre passat. El poble vol canvis. El president Trump està començant aquest canvi i l'única resposta fins ara dels senadors demòcrates és intentar aturar les funcions bàsiques del nostre govern."

Els demòcrates volen més informació sobre el futur secretari de Salut, Tom Price, i els seus antics negocis amb companyies farmacèutiques. També desconfien del passat del candidat a secretari del Tresor, Steven Mnuchin, exdirectiu de Goldman Sachs i expresident del banc OneWest. Els senadors demòcrates, a través de Patrick Leahy, també han fet ajornar el nomenament de Jeff Sessions com a fiscal general:

"Necessitem un fiscal general que combati la discriminació religiosa, no pas que hi doni suport, i creguin-me, els missatges antimusulmans que surten d'aquesta administració són un gran perill per a la millor gent del nostre país."

A Europa, mentrestant, el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, es va erigir en la veu de les institucions europees pocs dies abans de la cimera de Malta, on es tractaran les relacions amb la nova administració nord-americana, i va qualificar d'amenaça l'administració Trump. De moment, des de la Casa Blanca no hi ha hagut reacció.

♦ Trump fa fora la fiscal general per haver afirmat que l'ordre sobre immigració és il·legal

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut