Londres

Trump anuncia un acord comercial "fenomenal" amb el Regne Unit post-Brexit

En el segon dia de visita d'estat al Regne Unit, Trump ha animat a fer el Brexit i ha elogiat la tasca de la dimissionària Theresa May

Actualitzat

Segon dia, el de més agenda política, de la primera visita del president Trump al Regne Unit. Després del banquet reial d'aquest dilluns, el president nord-americà ha fet una roda de premsa conjunta amb la primera ministra britànica, Theresa May, quan s'ha acabat la reunió amb ella a la seva residència oficial, al 10 de Downing Street.

 

Reunió entre Trump i May a Downing Street (Reuters)


Trump assegura que el futur acord comercial entre els Estats Units i el Regne Unit, després de la sortida de la Unió Europea, serà l'aliança "més gran que el món ha vist mai"

        

"Mentre el Regne Unit es prepara per marxar de la Unió Europea, els Estats Units estan compromesos amb un acord fenomenal, amb un potencial enorme, 2 o 3 vegades més que el que estem fent ara."

 

El president nord-americà no ha perdut l'ocasió d'entrar en una polèmica, la de la possible privatització del sistema sanitari públic del Regne Unit, un dels punts que més temen els detractors britànics de Trump. Ha suggerit que l'NHS podria formar part de l'acord comercial:

 

"Tindrem un bon acord comercial, molt complet, i en un acord així tot està sobre la taula, l'NHS o qualsevol altra cosa."

 

Davant l'oposició que provoca la possible entrada de corporacions nord-americanes al sector sanitari públic britànic, May ha hagut de puntualitzar que l'acord haurà de ser "acordat per les dues parts".

 

Roda de premsa conjunta plena d'elogis (Reuters)

 

Elogis de comiat

Tot i que anteriorment Trump havia criticat l'Acord de Retirada de la líder tory amb la Unió Europea, aquest dimarts ha elogiat la feina de la primera ministra, dies abans que abandoni el càrrec pressionada pel seu partit i que s'obri un procés electoral per succeir-la. Trump està convençut que el Brexit és inevitable:

 

"El Brexit hauria de passar, el Regne Unit vol la seva identitat, gestionar els seus afers, crec que passarà i que May l'ha deixat en un bon punt, ha fet molt bona feina."

 

May ha destacat també l'aliança amb els Estats Units, però ha defensat que un Brexit ordenat és "el millor" per als britànics. A banda del Brexit, Trump i May han parlat també sobre la crisis amb l'Iran i la guerra comercial amb la Xina, en relació amb les restriccions de Washington sobre l'empresa de telecomunicacions Huawei.

 

La "força negativa"

Trump ha rebutjat reunir-se amb Jeremy Corbyn, el líder de la oposició laborista, perquè el considera una "força negativa".

 

"No el conec, no hi he parlat mai, per tant vaig decidir no reunir-m'hi, crec que és una força negativa."

 

Trump, que dona suport als candidats partidaris d'un Brexit dur, sense acord amb la Unió Europea, ha parlat per telèfon amb l'exministre "brexiter" Boris Johnson. Amb qui sí que s'ha reunit ha estat amb l'euròfob i guanyador de les eleccions europees al Regne Unit, Nigel Farage, que en un tuit ha valorat la reunió positivament.

 

 

Protestes anti-Trump a Trafalgar Square (Reuters)

 

Protestes "fake"

Milers de britànics contraris a Trump han sortit al carrer. Una massiva manifestació en protesta per la política del president nord-americà i la seva visita al Regne Unit ha tingut lloc a la cèntrica plaça Trafalgar Square de Londres amb el lema "Junts contra Trump". Tot i això, el president dels EUA ha titllat la notícia de "falsa". En canvi, sí que ha vist "molt d'amor" i "banderes americanes" entre els britànics que l'han rebut al país. 

 

"M'he preguntat: on són les protestes? Només he vist un grup molt petit de gent."

 

Trump assegura que les manifestacions anti-Trump no han tingut lloc (Reuters)
         

La visita d'aquest dimarts, la segona de tres jornades de viatge, han acabat amb un sopar a l'ambaixada dels Estats Units a Londres. Dimecres, últim dia de la visita, Trump participarà en les commemoracions pel 75è aniversari del desembarcament i la batalla de Normandia, el principal motiu de la visita d'estat. L'acte serà a Portsmouth, al sud d'Anglaterra, i hi assistirà també la reina Isabel II.  

ARXIVAT A:
BrexitTrump Theresa May
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut