El conseller de Cultura i Turisme de Castella i Lleó, Javier Ortega, i els tres codirectors de les excavacions d'aquest jaciment: Eudald Carbonell, Juan Luis Arsuaga i José María Bermúdez ( EFE/Santi Otero)

Troben noves evidències de presència humana a Atapuerca de fa 600.000 anys

La descoberta és important ja que completa les evidències de presència humana ininterrumpudament des de fa 1,4 milions d'anys fins a l'actualitat.

Actualitzat

Dos petits utensilis de quarsita trobats en el jaciment de Gran Dolina d'Atapuerca, a Burgos, evidencien la presència humana a la serra des de fa 600.000 anys.

La resposta a un gran misteri

La descoberta és important ja que completa les evidències de presència humana ininterrompudament de de fa 1,4 milions d'anys fins a l'actualitat. D'aquest període de temps, entre fa 500.000 i 600.000 anys, encara no s'havia trobat mai res.

La nova troballa l'han anunciat aquesta setmana els tres codirectors de l'excavació -Eudald Carbonell, Juan Luis Arsuaga i José María Bermúdez-, tots tres molt satisfets del balanç de les excavacions que s'estan fent en els jaciments. D'aquesta manera queda resolt un misteri que feia molt temps que estava per resoldre: què havia passat en aquest període que havia quedat com una pàgina en blanc?

Aquestes dues peces, que s'utlitzaven per tallar carn, a les quals cal sumar-hi un fragment d'una tercera de sílex neogen, han estat descobertes per membres de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) durant la campanya de excavació d'aquest mes, molt determinada en temps i nombre de participants per les limitacions que imposa la Covid-19.

Jaciment únic a tot Europa 

D'aquesta manera s'han aportat dades sobre una fase molt desconeguda a tot Europa, i amb un innegable interès científic, ja que no hi ha altres jaciments similars a Europa i amb les mateixies característiques i, per tant, no es poden comparar les restes que es van trobant. 

Des de fa més de 40 anys les excavacions a Atapuerca, a Castella i Lleó, ofereixen contínues revelacions sobre com vivien els primers humans del continent europeu.

Finalment, els treballs duts a terme per membres de la URV-IPHES en altres jaciments de la serra d'Atapuerca inclouen la troballa d'un fragment de crani humà procedent de la Sima de los Huesos (450.000 anys), on aquest any els treballs han estat puntuals. A més, s'està treballant en un nou jaciment, l'entrada a la cavitat Galería de las Estatuas, que va veure com es col·lapsava el seu sostre fa 50.000 anys.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut