Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona amb el suport dels Comuns i el PP

Contra tot pronòstic, Jaume Collboni ha rebut 23 vots, davant els 16 que ha sumat Xavier Trias, en una votació que s'ha resolt in extremis

Paula Florit GomilaActualitzat

Jaume Collboni és el nou alcalde de Barcelona. Contra tot pronòstic, el candidat socialista ha rebut el suport dels Comuns i del PP per ser investit. En total, 23 vots que li han permès arrabassar l'alcaldia al guanyador de les eleccions del 28 de maig, Xavier Trias.

"Vull donar les gràcies als regidors, sé que fent un exercici de pragmatisme, que m'han donat la confiança i han cregut que era el millor que podia passar a Barcelona avui", ha afirmat Collboni en el seu primer discurs com a nou alcalde. Ha assegurat que "la porta de l'alcaldia estarà sempre oberta", menys per a l'extrema dreta.

"Vull ser alcalde de tots i totes i governar per a tots els districtes de la ciutat."

Tot després d'un gir de guió in extremis, quan faltava una hora perquè arrenqués el ple de constitució de l'Ajuntament. Ha estat quan Barcelona en Comú ha anunciat que els seus regidors votarien Collboni.

Jaume Collboni amb la vara i el faixí d'alcalde
Jaume Collboni ha rebut 23 vots (EFE/Quique García)

Això ha fixat totes les mirades en el PP. El candidat del PSC, que va obtenir la segona plaça el 28M, necessitava almenys dos vots més per convertir-se en alcalde. Finalment, ha obtingut el dels 4 regidors populars. "He complert amb la meva paraula: no faria alcalde un separatista ni permetria que els Comuns fossin al govern municipal de Barcelona", ha dit el líder del PP al consistori, Daniel Sirera. Ha afegit:

"No ha estat fàcil donar suport a un alcalde socialista, el nostre principal adversari al govern d'Espanya."

Segons ha explicat Sirera, hi ha ajudat el fet que el comunicat de Barcelona en Comú en què ha anunciat el suport a Collboni assegurés, entre d'altres, que "no entraran al govern en minoria del PSC i que la seva opció és fer una oposició clara i sense ambigüitats".

Els quatre regidors del PP, amb Daniel Sirera al capdavant, han votat a favor de Collboni (ACN/Victòria Rovira)

Colau: "Nosaltres anem directes a l'oposició"

Ada Colau ho ha reiterat quan ha pres la paraula: "Nosaltres anem directes a l'oposició", des d'on diu que defensaran que es puguin construir pactes d'esquerres. Segons ha afirmat, el seu grup ha rebutjat "el pacte de coalició secret" que diu que li va oferir aquest divendres Jaume Collboni:

"No entrarem al govern i, en tot cas, senyor Collboni, després de tenir un comportament erràtic amb nosaltres, la confiança està sota mínims."

Colau també s'ha dirigit a Trias, a qui ha subratllat que tenen "models de ciutat oposats". Per això, ha dit Colau, han votat "sense entusiasme", en favor "del mal menor".

Ada Colau ha intervingut en el ple (EFE/Quique García)

Trias: "Que us bombin a tots"

Fins a mitja tarda, tothom comptava que Xavier Trias, el candidat més votat, tornaria a l'alcaldia de Barcelona, gràcies a l'acord entre Trias per Barcelona i ERC, tancat aquest divendres i que convertia el cap de llista republicà, Ernest Maragall, en tinent d'alcalde.

De fet, si cap dels candidats no aconseguia la majoria absoluta del ple --21 vots--, s'hauria proclamat el de la llista més votada, que era la seva.

Xavier Trias, un cop tot això se n'ha anat en orris, ha fet el discurs que no es pensava que hauria de fer. "Les eleccions són això, uns guanyen i uns perden. S'ha de saber guanyar o perdre amb elegància", ha començat.

Ha acusat Collboni, Sirera i Colau de crear "una situació d'enfrontament". I ha augurat que marxaran a casa "amb la consciència intranquil·la", no pas com diu que farà ell, que ha deixat entreveure que plega:

"Ja ho deia: si no era alcalde, que us bombin a tots."

"Avui vostès, senyor Collboni, Sirera i Colau, fan un mal favor a la ciutat i al país. Tornen a fer el mateix: 'No volem un alcalde independentista.' Expliquen mentides. Saben que quan he sigut alcalde, he sigut l'alcalde de tots", ha afirmat.

Trias i Maragall s'han saludat després que el seu pacte per formar govern no ha fructificat (EFE/Quique García)

"Un espectacle indigne", segons Maragall

Ernest Maragall, després que fa quatre anys va perdre l'alcaldia malgrat guanyar les eleccions, ha declarat: "Avui tornem a viure un espectacle indigne en aquesta institució. Un acord contra la voluntat majoritària de la ciutadania". Ha afegit:

"La ciutadania no perdonarà aquest espectacle."

El pacte entre Junts i Esquerra volia donar pas a un govern de 16 regidors --11 de Trias i 5 d'ERC--, lluny dels 21 de la majoria absoluta.
 

Les peticions del PP a Collboni

El PP va traslladar un document al PSC, fa unes dues setmanes, en què els exposava les seves condicions per investir Collboni. Es tracta d'un document estructurat en vuit àmbits, com són la seguretat, la mobilitat o l'habitatge, i inclou propostes com la creació d'una oficina "antiokupa", suprimir la taxa turística, ampliar els horaris comercials i de terrasses o eliminar la recollida de residus porta a porta.

Pel que fa a les superilles, el PP proposa auditar-les per verificar la seva viabilitat i, mentrestant, paralitzar-les. També parla de revisar els carrils bici i s'oposa a l'ampliació del tramvia per la Diagonal.

Fonts populars asseguren que s'està negociant, que "hi ha bona sintonia", però que no hi ha res tancat.
 

Collboni, alcalde a la tercera

Després de dos intents encapçalant la candidatura socialista, el 2015 i el 2019, Jaume Collboni arriba a l'alcaldia de Barcelona. En els dos mandats d'Ada Colau ha format part del govern dels Comuns com a primer tinent d'alcalde.

Abans va coordinar el grup parlamentari del PSC al Parlament i va ser diputat entre el 2010 i el 2014, quan va decidir passar a la política municipal. Va ser elegit candidat a l'alcaldia a les primàries que el PSC va organitzar per primera vegada. Llicenciat en Dret i advocat, ha estat vinculat durant anys a la UGT.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut