Barcelona

Tret de sortida al ramadà per a 300.000 musulmans catalans

Els 29 dies sagrats de l'Islam marquen temps de recolliment. Durant les hores de sol, els musulmans no poden beure, ni fumar ni mantenir relacions sexuals. Responsables de les comunitats musulmanes han demanat comprensió als empresaris i recomanen pactar jornades intensives o una certa flexibilitat laboral. Per tant, s'hauran d'extremar les precaucions per a tots els musulmans que tinguin treballs molt físics ja que no es podran hidratar mentre hi hagi llum diürna.

Actualitzat
Els creients de l'Islam comencen avui un període especialment dur. Quan el ramadà coincideix amb l'hivern, es fa més suportable ja que hi ha menys hores de sol i no es registren temperatures extremes. Ara, però, cau en ple agost. El dejú és obligat, encara que hi ha excepcions: n'estan dispensats els nens petits, les persones grans, els malalts, les dones embarassades, les lactants o les que tinguin la menstruació.

De tota manera, el ramadà preveu la possibilitat d'ajornar el dejuni en el cas que determinades feines puguin posar en risc la salut de les persones. De fet, els futbolistes d'elit acostumen a fer-lo en temps de vacances, mentre que d'altres hauran de pagar als més desfavorits (no cal que siguin musulmans) una penalització de cinc euros per dia menjat.

Des del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya es demana a treballadors de la construcció i temporers de la fruita que pactin "jornades intensives" o "negociar horaris" i els recorden que "les lleis que protegeixen la llibertat religiosa també preveuen el mes de dejuni i les pauses per pregar". En aquest sentit, animen els empresaris a ser comprensius.

Quan cau el sol, els musulmans acostumen a fer grans celebracions familiars, fan pregàries especials i llegeixen amb una especial atenció l'Alcorà. Ja cal que els musulmans de casa nostra es vagin preparant perquè els tres propers anys el mes de dejú caurà a l'agost (2011) i al juliol (2012 i 2013).
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut