El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, l'alcaldessa Meritxell Roigé. i el ballarí Roberto Olivan en la presentació del festival Artèria …
El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, l'alcaldessa Meritxell Roigé. i el ballarí Roberto Olivan en la presentació del festival Artèria 2022

Tortosa manté i potencia el festival Artèria amb nous escenaris i més espectacles

ACN Tortosa - El festival Artèria va ser una de les grans apostes de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana l'any passat, però el projecte pren embranzida i torna amb una segona edició amb més espectacles, més escenaris i més convenciment de situar la capital ebrenca com a referent i espai de sinergies culturals. Liderat pel coreògraf i ballarí tortosí Roberto Olivan, la mostra torna a unir les arts vives amb la tecnologia, la natura i la ciència per oferir "experiències innovadores" i "noves perspectives". "La necessitat vital de saber què passa al món es reflecteix en les creacions i es desenvolupa en un format artístic que fa pensar i reflexionar, que és necessari en el temps que vivim", ha reivindicat Olivan.

Del 13 al 16 d'octubre es tornarà a viure a Tortosa l'impacte del festival Artèria, una mostra que va "sorprendre i emocionar" en la primera edició del 2021. Com ha assenyalat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la "bona acceptació" d'un certamen amb "una proposta valenta i diferents" a la capital ebrenca ha obert el camí perquè amb l'aval de Roberto Olivan el festival pugui començar a créixer. També el regidor de Cultura i tinent d'alcalde, Enric Roig, ha celebrat que "es confirmi" el "projecte-llavor" que ha apostat per la dansa i les arts escèniques i la ciència i la tecnologia, i per fer valer el talent dels creadors del territori,

Enguany s'amplia a nous espais. A més de l'Auditori Felip Pedrell, es podran veure espectacles a l'esplanada exterior del teatre, al passeig central del Parc Teodor González, el Polvorí del Castell de la Suda o la Cripta del Temple de la Reparació. També hi haurà més espectacles, vuit propostes artístiques que complementaran altres activitats com conferències i sessions musicals amb DJ.

La segona edició d'Artèria Tortosa començarà amb un dels espectacles que es va crear per la primera. Es tracta de 'La dansa de l'invisible', una producció pròpia del festival en la qual el divulgador científic Pere Estupinyà conversa amb els moviments de la ballarina Anna Hierro (tots dos de Tortosa). Serà l'estrena d'Artèria, dijous 15 d'octubre, i oferirà una nova oportunitat de gaudir-lo a tots aquells que no el van poder veure l'any passat. Estupinyà farà l'endemà una xerrada per als instituts on compartirà la seva "visió artística i intel·lectual".

També la ballarina Mercedes Pedroche farà una xerrada prèvia a la representació del seu espectacle 'Terrario [La tierna indiferencia del mundo]'. Després d'aquesta obra, a l'exterior de l'auditori es podrà veure l'última producció de la companyia Brincadeira, un espectacle de carrer "molt impressionant" titulat 'Perculights' en el qual el moviment, el ritme i la percussió generen dinàmiques de llum i color a temps real.

Dissabte, al Polvorí, la Calíope Cia presentarà 'Áine', un espectacle inspirat en la deessa del cel a la mitologia celta i la reina de les fades irlandesa, representant de l'amor pur i la sexualitat; i a la Cripta de l'església de la Reparació es veurà 'Milk', l'últim treball de Camille Guillaume, una evocadora representació que combina la dansa amb un univers proper al teatre físic. Les dues funcions tindran dos passis. La jornada la tancarà l'Instituto Stocos amb 'Oecumene' al Felip Pedrell, una peça en la qual interactuen la dansa i la música interactiva.

Artèria 2022 s'acomiadarà diumenge amb un primer espectacle de Joan Català, al parc Teodor González. A 'Pelat', Català interactua amb el públic "de manera particular" i sense mitjans tecnològics.

La cloenda s'ha reservat per a 'Gold', l'última producció de la companyia Roberto Olivan Performing Arts (ROPA) a l'Auditori Felip Pedrell. L'espectacle reflexiona sobre la riquesa de la diversitat, sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l'or (la llum) que tots portem dins. 'Gold' es va estrenar al Mercat de les Flors de Barcelona i ha estat escollida entre les cinc millors produccions de la temporada 2021-22 a la capital catalana.

Per a completar el programa d'Artèria, cada nit hi haurà música en directe de la mà de DJ convidats, com la DJ Kill Bill, PD Onea, Marc de la Font o DJ Pantheon, i una zona de Food Trucks a l'esplanada exterior de l'auditori.

Anar al contingut