Barcelona

Tornen a condemnar la mesa del Parlament de l'1-O, ara a 4 mesos d'inhabilitació

En el primer judici dels fets, que el Suprem va ordenar repetir, la pena d'inhabilitació per a Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Lluís Guinó i Anna Simó era de 20 mesos

RedaccióActualitzat

Els quatre membres independentistes de la mesa del Parlament de Carme Forcadell han tornat a ser condemnats a 4 mesos d'inhabilitació i 1.200 euros de multa per l'1 d'octubre.

Segons el Tribunal Superior de Justícia, Anna Simó, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet van desobeir quan van permetre la tramitació i la votació a la cambra de diferents textos al voltant del referèndum, sobretot les conegudes com a lleis de desconnexió.

 

La sentència d'avui, que encara no és ferma i es pot tornar a recórrer al Suprem, recull que, en una nova audiència amb totes les parts, els condemnats podran explicar els perjudicis que han patit per no haver-se pogut presentar a cap elecció des de fa dos anys i mig. I, a partir d'aquí, s'establirà --si cal-- una compensació. És a dir, es podria determinar que ja han complert una part o la totalitat de la nova inhabilitació. 

Tots quatre ja van ser condemnats fa 2 anys i mig, però el Suprem va ordenar la repetició del judici per manca d'imparcialitat de dos magistrats.
 

Una pena molt inferior a la del primer judici

El juliol del 2020 els van condemnar a tots quatre a 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa en considerar-los culpables del delicte de desobediència "contumaç, obstinada, recalcitrant, persistent i obertament oposada" al Tribunal Constitucional per admetre a tràmit textos com les anomenades lleis de desconnexió.

El Tribunal Suprem, però, va ordenar repetir el judici com a resposta a un recurs que va presentar Simó. L'exconsellera d'ERC va al·legar que s'havia vulnerat el seu dret a ser jutjada per un tribunal imparcial, perquè dos dels magistrats del tribunal havien participat en fases anteriors del mateix procediment judicial. Eren Jesús María Barrientos, president del TSJC, i el magistrat Carlos Ramos.

En el segon judici, els acusats van defensar la legitimitat del Parlament per poder-ho debatre tot, van assegurar que van actuar amb criteris jurídics i que la mesa no decidia el que figurava a l'ordre del dia. 

Tant la Fiscalia de l'Estat com l'Advocacia de l'Estat van mantenir les peticions de pena originals i van tornar a demanar 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a cadascun dels acusats.

El partit d'extrema dreta Vox, que ha exercit l'acusació popular, reclamava penes més altes, de 2 anys d'inhabilitació i 108.000 euros de multa.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut