La Xina augmenta els controls pel coronavirus, que ja ha causat sis morts

Hi ha hagut un primer cas als Estats Units, amb un home infectat a Seattle, que procedia de la Xina

Xavier DuranActualitzat

Ja són sis els morts pel brot de coronavirus a la Xina, segons ha confirmat l'alcalde de la ciutat de Wuhan, a l'est del país, on viuen gairebé 12 milions de persones.

El govern central ha advertit contra la temptació de les autoritats locals de no revelar tota la veritat. Les autoritats xineses han informat d'unes tres-centes infeccions, inclosos membres del personal mèdic. El cap de recerca d'aquest nou patogen ha confirmat que el virus es transmet entre humans.

La notícia arriba a les portes de l'Any Nou Xinès, la festa més important del calendari xinès, quan les famílies viatgen a les seves localitats d'origen o a l'estranger. S'han pres mesures a les estacions de tren i als aeroports per limitar l'expansió del coronavirus.


Expansió fora de la Xina

Fora de la Xina, aquest dimarts s'ha conegut un primer cas als Estats Units, un home a Seattle procedent de la Xina.

S'afegeix a d'altres casos confirmats almenys a Tailàndia, al Japó i a Corea del Sud.

L'Organització Mundial de la Salut ha convocat una reunió d'urgència per dimecres per analitzar la situació. El brot actual recorda la síndrome respiratòria greu, la SARS, que va causar més de 800 morts l'any 2003.

El virus és el coronavirus de 2019 o 2019nCoV. Els coronavirus són un grup de virus que produeixen malalties en el tracte respiratori en les persones i els animals.

El 2019nCoV es va descobrir després que a mitjans de desembre ingressessin en hospitals de Wuhan persones afectades per pneumònia. El fet que totes treballaven o visitaven amb freqüència el mercat de marisc i carn viva de Huanan va fer sospitar que l'origen era allà.

Probablement n'hi ha més casos

El 31 de desembre, el govern xinès va informar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'un possible focus i l'endemà es va clausurar el mercat i se'n va iniciar la desinfecció. Però l'augment de casos va fer pensar que hi podia haver altres focus d'infecció. A més, els afectats de fora de la Xina havien estat a la ciutat, però no en el mercat.

Tenint en compte aquests casos forans, un grup d'epidemiòlegs de l'Imperial College de Londres, encapçalat per Neil M. Ferguson, ha calculat que el nombre de persones infectades pot ser de 1.723, si bé amb una forquilla molt àmplia que va de 427 a 4.471. Els càlculs s'han fet basant-se en el fet que l'àrea d'influència de l'aeroport de Wuhan té 19 milions d'habitants, que els darrers mesos a l'aeroport hi ha hagut 3.301 passatgers diaris i que passen, de mitjana, deu dies entre la infecció i la detecció de la malaltia.

Una dona amb màscara arriba a Tòquio procedent de Wuhan (Reuters/Kim Kyung-Hoon)
Una dona amb màscara arriba a Tòquio procedent de Wuhan (Reuters/Kim Kyung-Hoon)


El 12 de gener es va aconseguir conèixer la seqüència genètica del 2019nCoV i això ha permès elaborar proves diagnòstiques específiques, per evitar que la infecció es confongui amb altres malalties respiratòries.

Semblances i diferències amb la SARS

També va permetre veure que el virus tenia un 70% de similitud amb el de la SARS (síndrome respiratòria aguda greu), una pneumònia atípica que va aparèixer per primer cop al novembre del 2002 a la província xinesa de Guangdong (Xina) i que es va estendre per 29 països o regions. Però hi ha diferències amb l'actual coronavirus, com explica el viròleg Xavier Abad en el seu blog "Comentaris virus-lents":

"En qualsevol cas estem, per ara, davant d'un coronavirus més aviat benigne; la SARS, amb la qual està lleugerament emparentat (un 70% d'homologia de seqüència), va matar vora 800 persones i infectar-ne unes 8.000 amb una taxa de mortalitat al voltant del 10%; MERS coronavirus, encara actiu però geogràficament contingut a la península aràbiga, ha infectat prop de 2.500 persones amb més de 850 casos fatals amb una mortalitat del 35%."

La mortalitat del coronavirus de Wuhan és de 1,5%. Per això, Abad considera que, ara com ara, el 2019nCoV es pot considerar benigne en les seves conseqüències, si bé "el que no sabem és com és de transmissible i des d'on". I en declaracions al 324.cat afegeix això:

"També la pujada del nombre d'afectats es pot deure al fet que ara ja tenim eines diagnòstiques i estem buscant... i per tant trobem. Però el fet que dels 200 afectats només hi hagi tres morts, que dues d'elles (les que conec) siguin de persones velles amb altres problemes de salut previs, i que molta gent està ja sent enviada a casa per millora de símptomes, fa pensar que ara mateix és benigne."


Preguntes per respondre

Tot pot canviar si hi ha més morts. Cal pensar, a més, que queden moltes preguntes per respondre, com comentava en un editorial l'International Journal of Infectious Diseases, publicació de la International Society for Infectious Diseases:

"S'han d'identificar els animals específics i altres reservoris del virus, la ruta de transmissió, el període d'incubació i les característiques de la població susceptible i les taxes de supervivència."

Un cop se sàpiga tot això, afegeix, les autoritats sanitàries haurien d'examinar les rutes comercials i els moviments d'animals salvatges i domèstics des d'altres llocs a Wuhan i establir restriccions i altres mesures de control.

En tot cas, també destaca la rapidesa a l'hora d'identificar el nou coronavirus, cosa que reflecteix l'augment en la capacitat per fer front a nous brots de virus. Però també demana més inversions i més ben dirigides cap a uns objectius i un esforç global de col·laboració.

ARXIVAT A:
SalutXinaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut