Tenir més de 70 pulsacions per minut comporta més risc de mort

Un 40% de la població supera aquesta freqüència cardíaca, i cada increment de 10 pulsacions per minut fa pujar un 30% el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i de mort, segons un estudi

RedaccióActualitzat

El ritme cardíac d'una persona permet saber quin risc té de desenvolupar malalties cardiovasculars i de mort en els propers 10 anys. A partir de 70 pulsacions per minut, cada increment de 10 pulsacions per minut en fa pujar un 30% el risc. Un 40% de la població catalana supera aquesta freqüència cardíaca.

Ho quantifica un estudi liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. Els investigadors han analitzat dades de més de 10.000 persones durant una dècada.

Se'ls van mesurar les pulsacions després de cinc minuts de repòs amb un electrocardiograma i se'ls va fer seguiment regular durant més de 10 anys per a avaluar-ne l'estat de salut. En aquest temps, 1.398 pacients van morir i 962 van tenir algun problema de salut cardiovascular.

El seguiment ha permès relacionar un nombre de pulsacions més gran amb un risc més elevat de tenir malalties cardiovasculars i mortalitat. A partir de 70 pulsacions per minut, per cada 10 pulsacions més el risc augmenta un 30%.

Ho explica el doctor Albert Clarà, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar:

"És a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30% més de risc de morir en els pròxims 10 anys comparat amb les persones que tenen 70 batecs per minut."

Els investigadors alerten que l'augment del risc és més greu com més avançada és l'edat:

"El risc d'una persona de 35 anys de morir és molt baix, si augmentem un 30% continua sent molt baix. En canvi una persona de 60 o 70 ja té un risc més elevat per l'edat, en aquest cas un augment del 30% és un augment considerable"

La relació entre un nombre de pulsacions més gran i un risc de mortalitat més elevat ja s'havia observat, però és el primer cop que es fa un estudi com aquest en població catalana. A més, han detectat que la relació apareix a freqüències cardíaques per sobre de 70 batecs per minut.

El nostre organisme controla el nombre de pulsacions segons les necessitats a cada moment. Se n'ocupa una part del sistema nerviós que s'anomena autònom, amb dos tipus d'activitat principals: el simpàtic, que activa i incrementa les pulsacions, i el parasimpàtic (nervi vague), que les redueix.

Reduir el nombre de pulsacions es pot aconseguir evitant consumir substàncies estimulants i també fent activitat física o de meditació, segons recomanen els responsables de l'estudi.

El treball el va publicar la revista European Journal of Preventive Cardiology al setembre, i el centre l'ha donat a conèixer ara. Els participants formaven part de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor).

A l'estudi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'IDIAP Jordi Gol, l'IDIBGI i l'Hospital Germans Trias i Pujol.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut