Taurons al Mediterrani: estudien com protegir-ne la població, que s'ha reduït un 90%

A la zona del cap de Creus s'ha fet una jornada científica de marcatge d'aquests animals amb l'objectiu de rastrejar-los i estudiar-ne el comportament per poder protegir-los millor

Científics i pescadors treballen plegats per fer un seguiment dels taurons que hi ha a la zona del cap de Creus. L'objectiu de la iniciativa és poder estudiar el comportament d'aquests animals per així poder proposar mesures per protegir-los i aturar la regressió que està patint l'espècie. I és que es calcula que en els últims 50 anys s'ha reduït fins a un 90% la població de taurons al Mediterrani a causa de la sobrepesca, la contaminació i el canvi climàtic.

Un exemplar de tintorera capturat per marcar-lo (ACN)

La jornada, organitzada per l'Associació Catalana per a una Pesca Responsable, ha consistit a pescar exemplars de tauró --tintoreres en el cas del cap de Creus-- per implantar-los marques electròniques de seguiment. Gràcies a aquest monitoratge, es podrà saber el seu comportament i els recorreguts que fan.

Aquestes marques electròniques es programen perquè s'alliberin en aproximadament un any. Quan ho fan ascendeixen a la superfície i transmeten les dades registrades mitjançant el sistema satel·litari Argos.

Segons explica Pablo Cermeño, tècnic de conservació de la Fundació Zoo Barcelona, tenir aquestes dades permetrà proposar mesures de gestió a les administracions per protegir la població de taurons: "Si sabem que aquests animals es reprodueixen en una zona i una època concretes, doncs potser podem proposar als pescadors que durant un temps no hi pesquin o ho facin amb unes eines que evitin la captura accidental dels taurons".

Un biòleg col·loca una marca a un exemplar (ACN)

Garantir el benestar animal

Tot plegat s'ha fet mitjançant un protocol que garanteix el benestar animal. "Hem utilitzat la tècnica del bromeig, que consisteix a tirar trossets de sardina a l'aigua per atreure els taurons fins a la barca, i a l'embarcació posem unes canyes amb una sardina sencera esperant que piquin", explica David Juanola, de l'Associació Catalana per a una Pesca Responsable.

A més, s'utilitzen hams circulars per evitar danys als taurons. Una vegada aconsegueixen capturar el tauró, el pugen a l'embarcació i allà els biòlegs són els encarregats de fer-li el marcatge.

La jornada s'ha fet a quatre milles de la costa del cap de Creus, que és on es troba la població de tintoreres. Solen moure's entre els 60 i els 300 metres de profunditat, en zones on la temperatura està per sota dels 21 graus. És una espècie que s'alimenta de petits peixos pelàgics, cefalòpodes i carronya.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut