La protesta ha començat abans del migdia i ha acabat a dos quarts de cinc de la tarda (ACN/Gerard Vilà)
La protesta ha començat abans del migdia i ha acabat a dos quarts de cinc de la tarda (ACN/Gerard Vilà)

Tallen l'AP-7 durant cinc hores per fer visible el conflicte a l'Alt Karabakh

La comunitat armènia a Catalunya preveu continuar amb les protestes per reclamar al govern espanyol que no faci costat a Turquia, aliada de l'Azerbaidjan en el conflicte

Unes dues-centes persones d'origen armeni han tallat durant 5 hores l'autopista AP-7 a l'altura d'Agullana, a l'Alt Empordà, en una protesta que pretenia fer més visible el conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan per l'Alt Karabakh. El tall de trànsit ha provocat cues quilomètriques a prop del pas de la Jonquera, en totes dues direccions.

Els concentrats són ciutadans armenis vinguts de diverses comunitats autònomes que han volgut fer visible el que consideren un "genocidi" que s'està produint a la zona de l'Alt Karabakh.

Banderes del país, pancartes en contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i crits denunciant la "passivitat" dels governs. Una de les proclames que més s'ha sentit ha estat "No al terrorisme", en referència als combatents jihadistes que, segons assenyalen, Turquia ha permès entrar a la zona de l'Alt Karabakh.
 

(ACN/Gerard Vilà)

Durant tota l'estona, un equip de mediació dels Mossos han estat intentant arribar a un acord amb els responsables, ja que la cua que s'ha format era quilomètrica i l'N-II no podia absorbir el trànsit que passa per aquest punt. "Ens sap molt greu les molèsties que estem causant, però només volem que la gent sàpiga què està passant a casa nostra", remarca una jove que participa en la protesta.
 

Cua de cotxes i camions aturats en sentit nord a l'AP-7 a l'Alt Empordà per la manifestació
Cua de cotxes i camions aturats en sentit nord a l'AP-7 a l'Alt Empordà per la manifestació (Servei Català de Trànsit)

Finalment, pels volts de dos quarts de quatre de la tarda han decidit abandonar la protesta i s'ha pogut reobrir el trànsit, sense que fes falta la intervenció dels equips d'ordre públic.


Més protestes

La comunitat armènia a Catalunya preveu continuar amb les protestes a la carretera per reclamar al govern espanyol que no faci costat a Turquia, aliada de l'Azerbaidjan en el conflicte. També demanen a l'executiu de Pedro Sánchez que suspengui temporalment la venda d'armes a Turquia i denuncien que aquest armament es fa servir contra la població civil de la regió de l'Alt Karabakh, una zona que es disputen històricament Armènia i l'Azerbaidjan.

El conflicte va rebrotar el mes passat, i en aquest temps ja ha fet uns 5.000 morts.


Un conflicte que neix a la Guerra Feda

L'Alt Karabakh és una regió habitada per armenis que Stalin va incloure dins de l'Azerbaidjan. En desintegrar-se la Unió Soviètica, es va proclamar independent. I amb l'ajuda de la veïna Armènia, va repel·lir l'atac azerbaidjanès, i va ampliar el seu territori, en una guerra que va causar 30.000 morts i va acabar en un alto el foc el 1994. Des de llavors, totes les negociacions per una pau definitiva han fracassat. 

Anar al contingut