Una quarantena d'avions xinesos han participat a les maniobres a Taiwan
Una quarantena d'avions xinesos han participat a les maniobres a Taiwan (Reuters)

Taiwan considera les maniobres militars de la Xina una "provocació irracional"

El govern de l'illa denuncia incursions d'avions xinesos després d'una visita als Estats Units del vicepresident taiwanès

El Ministeri de Defensa de Taiwan ha denunciat les maniobres militars que la Xina ha començat aquest dissabte al voltant de l'illa i que han qualificat de "provocació irracional". Un total de 42 avions i vuit vaixells xinesos han començat exercicis a primera hora del matí.

El ministeri taiwanès ha dit que "enviarà forces adequades per fer front a la situació" i que "defensarà amb accions concretes la llibertat, la democràcia i la sobirania" del territori. El govern de Taiwan ha destacat que 26 avions han travessat la línia mitjana de l'Estret de Taiwan, el límit acceptat tàcitament per Pequín i Taipei com a frontera les últimes dècades.

Un dels vaixells que han participat en les maniobres de la Xina (Reuters)

La Xina ha augmentat l'últim any la pressió militar sobre Taiwan, una illa que Pequín considera com una província rebel des que el 1949 els nacionalistes del Kuomintang s'hi van replegar després de perdre la guerra contra l'exèrcit comunista.

Taiwan és també motiu d'enfrontament entre la Xina i els Estats Units, que dona suport a l'illa. El país nord-americà és el principal proveïdor d'armes de Taiwan.


Queixes per una visita del vicepresident

Segons els mitjans xinesos, les maniobres representen un advertiment després d'haver protestat per una escala als Estats Units del vicepresident de l'illa, William Lai, de camí cap al Paraguai.

Lai, el candidat del PDP a les pròximes eleccions presidencials, va tornar a Taipei aquest divendres després de visitar el Paraguai, un dels 13 països que mantenen llaços oficials amb Taiwan i l'únic a Sud-amèrica. Va fer dues escales als Estats Units, a l'anada i a la tornada.


Un anunci de l'exèrcit a Pequín, coincidint amb les maniobres militars (EFE/Wu Hao)

Taiwan ha recordat que és un estat legítim, amb dret legítim per portar a terme les interaccions diplomàtiques normals amb països amics.

Les maniobres també són un advertiment davant les pretensions dels independentistes i la conspiració amb elements estrangers, segons els mitjans oficials xinesos.

Una situació que es repeteix

La Xina ja va organitzar tres dies de maniobres militars a l'abril passat, arran de la visita a Taiwan del president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy. En les maniobres, Pequín va simular el bloqueig total de l'illa taiwanesa.

També a l'agost passat es va produir una situació semblant amb la visita a Taiwan de l'anterior presidenta del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi. En aquella ocasió, l'acostament als Estats Units, que la Xina va considerar una clara provocació, també va fer augmentar la tensió amb la Xina. En resposta, Pequín va fer el desplegament militar més gran vist fins llavors a només 20 quilòmetres de l'illa.

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaTaiwan
Anar al contingut