Compareixença d'ERC, amb Pere Aragonès al centre, per valorar els resultats electorals
Aragonès ha valorat els resultats mals electorals d'ERC (ACN/Àlex Recolons)

Esquerra s'enfonsa i passa a ser la tercera força amb 15 escons menys que Junts

Pere Aragonès ha tancat la porta, d'entrada, a formar un govern amb el PSC i els Comuns

Actualitzat

"Hem obtingut uns molt mals resultats". Han estat les primeres paraules de Pere Aragonès, després d'una patacada que ha estat pitjor del que auguraven les enquestes més pessimistes per als republicans.

Esquerra ha perdut 13 diputats, passant dels 33 que tenia --empatats amb el PSC i un més que Junts-- a 20 escons. Això els situa com a tercera força al Parlament, per darrere dels socialistes (42) i dels de Puigdemont (35).

Sembla clar que els han passat factura els tres anys de govern, dels quals han volgut treure pit durant la campanya. Un govern que Aragonès ha presidit en solitari des de fa un any i mig, quan Junts va abandonar l'executiu de coalició, l'octubre del 2022.

"L'obra del govern republicà i l'aposta per la negociació per resoldre el conflicte polític no ha estat o bé prou ben valorada per la ciutadania, o bé ha considerat que ara li toca a algú altre liderar una nova etapa", ha afirmat Aragonès, flanquejat per Laura Vilagrà, Oriol Junqueras i la resta de la cúpula republicana.

"Correspondrà a PSC i a Junts gestionar la nova etapa"

El líder republicà també ha tancat la porta, d'entrada, a formar un govern amb el PSC i els Comuns, que, amb els seus escons, sumarien la majoria del 68 necessària: "Correspondrà a l'oposició al govern republicà, a PSC i a Junts, gestionar la nova etapa que s'obre a partir d'avui".

"A ERC assumirem la voluntat de la ciutadania i treballarem per continuar en el nostre projecte polític i ho farem des d'on la ciutadania ha decidit: a l'oposició", ha afegit.

Respecte al seu paper en aquesta "nova etapa", de moment Aragonès s'ha limitat a dir: "És el moment d'assumir responsabilitats individuals que prendrem quan analitzem els resultats. També la responsabilitat col·lectiva de reorientar el nostre projecte d'acord amb el nou context polític."

Pots sentir la intervenció sencera aquí:

 

Aquests són els resultats de les eleccions al Parlament:

Els republicans no s'han imposat a cap demarcació. Fa tres anys, ERC va guanyar a Tarragona.

A escala municipal, el mapa també ha reduït la presència del groc del partit respecte al 2021. Aleshores, els republicans van guanyar en 248 municipis, en tres dels quals amb majoria absoluta. Ara s'imposen a una quarantena de localitats.

Aquest és el mapa dels resultats del 12M per municipis:

El repartiment del suport als republicans arreu del territori es pot veure en aquest altre mapa:

 

Esquerra ja havia mostrat símptomes de desgast en les últimes eleccions generals, les de l'estiu passat, en què va passar dels 13 diputats que va obtenir en els comicis al Congrés del 2019 --quan els republicans van guanyar les eleccions a Catalunya-- a 7 escons.

També en les municipals del maig de l'any passat, ERC va passar a ser la tercera força més votada, per darrere de Junts i del PSC. En les eleccions municipals del 2019 havien estat la força més votada al país.

Pots jugar amb els possibles pactes de governabilitat al Parlament al pactòmetre:

 

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut