Pablo Picasso i Jaume Sabartés en una imatge d'arxiu
Pablo Picasso i Jaume Sabartés en una imatge d'arxiu
Barcelona

Surten a la llum les cartes entre Picasso i el seu gran amic Jaume Sabartés

La correspondència s'ha mantingut en secret durant 50 anys a petició de Picasso

Actualitzat

El Museu Picasso de Barcelona ha inaugurat una exposició on mostra, per primera vegada, 40 anys de correspondència entre el pintor i el seu secretari i figura clau en la creació del museu, Jaume Sabartés.

L'exposició titulada "Sabartés per Picasso per Sabartés" mostra dècades d'amistat entre tots dos, però també vol homenatjar l'home que va fer possible que la ciutat de Barcelona tingués un museu Picasso.

 

 

L'artista va decidir guardar les cartes i va demanar que no sortissin a la llum fins cinc dècades després. El museu ha respectat el desig de Picasso de reivindicar, 50 anys després, la figura de Sabartés com a persona destacada en l'obra del pintor.

 


 

700 cartes durant 40 anys

L'arxiu que han obert els investigadors conté més de 700 cartes, que Picasso va enviar a Sabartés al llarg de la seva vida. La primera  relata quan els dos amics es retroben a París, l'any 1927, i l'última, un sobre amb fotografies de l'any 1967.

Els investigadors del museu han trobat un valuós llegat que permetrà aprofundir en la biografia i figura del secretari personal, biògraf i, sobretot, amic del pintor.

Tot i això, l'arxiu que ha pogut obtenir el museu només conté la meitat de la correspondència, ja que les respostes de Sabartés a Picasso es guarden a París.

 

 

El pintor va fer el primer retrat de Sabartés l'any 1900 i, al llarg de sis dècades d'amistat, va seguir dibuixant-lo també en forma de caricatura. Sabartés, per la seva banda, va escriure una vintena de textos sobre la biografia i estudi del pintor, convençut que seria un gran geni en el segle XX.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut