Els veïns d'Eldorado, el suburbi d'on era el noi assassinat, han esclatat als carrers i la policia els ha reprimit
Els veïns d'Eldorado, el suburbi d'on era el noi assassinat, han esclatat als carrers i la policia els ha reprimit

Sud-àfrica esclata per la mort d'un noi amb síndrome de Down a mans de la policia

La policia va disparar a Nathaniel Julius al carrer perquè no responia les preguntes que li feien a causa de les dificultats en la parla i la comunitat d'Eldorado, a Johannesburg, demana justícia

RedaccióActualitzat

La mort d'un noi de 16 anys amb síndrome de Down a mans de la policia ha desembocat en protestes i enfrontaments amb els cossos de seguretat al suburbi d'Eldorado Park, als afores de Johannesburg, on van ocórrer els fets.

Nathaniel Julius havia sortit de casa per comprar unes galetes i es va trobar amb uns amics al carrer. Instants després, la policia es va acostar al grup "perquè es pensaven que estaven fent alguna cosa", segons ha relatat la mare d'en Nathaniel al mitjà Newzroom Africa.

A les preguntes de la policia, el noi no va poder respondre a causa de les dificultats en la parla i "el van tombar a trets", sense fer cap advertiment previ.

 

 

El noi va morir instants després a l'hospital, traslladat per la policia, que en tot moment va mantenir que havia estat una "batalla de bandes".

Aquest dijous, centenars de manifestants van prendre els carrers d'Eldorado per denunciar la mort del jove. La policia va respondre amb gasos lacrimògens, bales de goma i bombes sonores.

 

"Volem justícia"

El president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, ha demanat contenir la còlera perquè no "agreugi el problema". "La justícia només pot funcionar si la població col·labora amb el sistema judicial", ha dit en un tuit. Mbuyiseni Ndlozi, diputat del Parlament sud-africà, li ha etzibat: "No volem les teves pregàries, volem justícia".

"Les persones que suposadament han de protegir els nostres nens han matat un dels nostres", ha denunciat una veïna d'Eldorado.  

 

El Ministre de la Policia, Bheki Cele, assegura que s'ha obert una investigació interna per esclarir els fets i que els responsables del crim "s'enfrontaran a la llei".

La comunitat d'Eldorado demana justícia als responsables polítics i asseguren que la policia fa temps que comet excessos contra els civils amb el pretext del confinament i les restriccions per la Covid-19.

 

Una "mini Marikana"

Un veí d'Eldorado, Morgan Standford, ha descrit la repressió policial desplegada al suburbi com si volguessin instigar una nova Marikana.

El 16 d'agost del 2012, la policia sud-africana va matar 36 treballadors d'una mina de platí de l'empresa Lonmin a Marikana, al nord-oest del país, després de sis dies de vagues i enfrontaments.

L'informe de la comissió que investigava la matança va exculpar el govern sud-africà i va atribuir la responsabilitat al comandament policial de la zona.

El cas és que l'actual president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, era dirigent de l'empresa quan es va produir la massacre i, segons el contingut de correus electrònics que van transcendir durant la investigació, va demanar a la policia que actués amb contundència.

Quan es va fer pública la resolució que l'eximia de qualsevol responsabilitat, Ramaphosa ja era vicepresident del país.

ARXIVAT A:
PolicialÀfrica
Anar al contingut