Els activistes amb una pancarta reclamant 'Camins públic ja!' a Lloret de Mar
Els activistes amb una pancarta reclamant 'Camins públic ja!' a Lloret de Mar

SOS Costa Brava reivindica la titularitat pública del camí de ronda al seu pas per Can Juncadella a Lloret de Mar

ACN Lloret de Mar - SOS Costa Brava i SOS Lloret han reivindicat aquest dissabte al matí la titularitat pública del camí de ronda al seu pas per Can Juncadella a Lloret de Mar (Selva), una finca que és propietat de l'expresident del Kazakhstan. Ho han fet amb una caminada popular en què han assistit uns 150 activistes. L'acció arriba després de la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que en ratifica aquesta titularitat pública. "Demanem que s'executi la sentència i l'Ajuntament sigui ràpid en reobrir el camí de ronda", ha explicat el portaveu de SOS Lloret, Jordi Palaudelmàs. L'Ajuntament defensa que està en converses amb la propietat per resoldre el conflicte i "trobar el camí ideal per unir Lloret amb Tossa".

Després d'anys de litigis sobre la titularitat del camí de ronda al seu pas per Can Juncadella a Lloret de Mar, el TSJC va ratificar aquest mes de juliol passat la sentència de l'Audiència de Girona del març, en què es confirmava la titularitat pública del camí. Tot i això, el camí continua tancat i inaccessible.

"Existeixen sis sentències que diuen que s'ha de recuperar l'ús públic del camí de ronda entre les cales Morisca i Canyelles i continua tancat", ha explicat l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, que recorda que a més "l'Ajuntament fa anys que va dictar una acta que deia que s'havien de retirar les tanques i permetre el pas i continuen posades". Segons de Ribot, com que "les sentències no es compleixen" ha de ser "el poble que ha de reivindicar l'ús públic del camí".

I això és el que s'ha fet aquest dissabte, quan prop de 150 manifestants han començat a recórrer aquest camí. En un inici, ningú no els ha barrat el pas ni tampoc s'ha sentit cap alerta per megafonia de què s'estava accedint a una suposada finca privada, com solia passar. Això sí, les càmeres de seguretat i els cartells que alerten que no s'hi pot passar continuen col·locats per tot el tram.

A pocs minuts a peu de l'accés al camí de ronda, els activistes s'han hagut d'aturar. El camí que la propietat s'havia compromès a arreglar el 2009 no hi és i al davant hi ha una tanca que separar el tram existent del jardí de Can Juncadella. Al costat, una balla metàl·lica no permet que els caminants continuïn tampoc pel GR-92.  

Des de SOS Costa Brava i SOS Lloret han decidit aturar-se en aquest punt per denunciar la situació i reclamar a l'Ajuntament que "s'executi la sentència per reobrir el camí" i que "sigui valent" per reconèixer també "l'ús públic del GR-92, que discorre per dins de la finca".

Després dels parlaments, tot i la insistència de la Policia Local de Lloret de Mar que s'ha personat a la concentració perquè desistissin i tornessin a casa, els ecologistes han decidit travessar la tanca i continuar caminant pel GR. La seguretat privada de la finca també els ho ha intentat impedir i, més endavant, els han barrat el pas col·locant-hi un cotxe travessat.

L'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha lamentat l'actuació de la Policia Local: "Entenem que la seva feina hauria de ser parlar amb els guardes perquè no obstrueixin el camí, en comptes d'aturar i impedir el pas dels que hem vingut aquí a reivindicar el seu ús públic".

Els activistes han pogut desplaçar-se dina la zona tancada per un camí de terra fins a una de les cases de la finca, però han hagut d'acabar reculant per on havien vingut. Tot i això, segons han explicat i en relació amb altres protestes a l'indret, ha estat "el cop que més lluny s'ha arribat".

El portaveu de SOS Lloret, Jordi Palaudelmàs, s'ha mostrat convençut que la sortida d'aquest dissabte ha servit per "denunciar un conflicte que existeix arreu de la Costa Brava" en diferents punts on el camí de ronda es troba tallat "per propietaris que tenen mal entès el seu dret a la propietat privada i han usurpat l'ús públic".

Des de SOS Costa Brava consideren que Can Juncadella és un dels punts on "aquesta situació està més agreujada". Palaudelmàs ha descrit que "tot i les sentències, han mantingut la propietat tancada amb la porta oberta intimidant la gent que hi accedeix perquè marxi". "Els caminants que hi entren sols agafen por i marxen; per això avui hem vingut tots junts", ha dit.

L'acció ha volgut d'aquesta manera "denunciar les pràctiques intimidatòries de la propietat als usuaris que decideixen fer el camí de ronda al seu pas per la finca tot i els diversos cartells intimidatoris i de prohibit el pas a vianants". Aquestes pràctiques han arribat a incloure, fins i tot, personal de seguretat armat.

Per la seva banda, l'alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, assegura que s'estan "iniciant converses amb la propietat per tenir com més aviat millor un camí que uneixi tota la costa lloretenca". Tot i això, el batlle alerta que "és més complex que el que es pugui interpretar amb una sentència" i que "s'ha de veure quin és el camí més adequat per unir Lloret amb Tossa".

Aquesta no ha estat la primera acció davant de Can Juncadella organitzada per SOS Costa Brava per denunciar "la fragmentació del camí de ronda de la Costa Brava de la mà de les persones propietàries de finques a primera línia de mar que n'acaben privatitzant trams".

Anys de litigis

El tram de Can Juncadella del camí de ronda es va tancar el 2009, després que els propietaris signessin un conveni amb l'Ajuntament de Lloret per fer-hi una sèrie de millores que mai es van executar. El pas va estar barrat fins que el 2016 el Tribunal Conenciós Adminisratiu de Girona va resoldre que el camí era d'ús públic. La propietat va interposar recursos fins que el 2020 es va ratificar la sentència del TSJC.

Llavors, es va optar per donar compliment a la resolució judicial, però, segons denuncien els activistes, "espantant tothom que s'hi passegés". A l'inici del camí, s'hi van col·locar diversos cartells alertant que s'estava accedint a una propietat privada, s'advertia també de la presència de gossos, hi havia diverses càmeres de seguretat i altaveus advertint que s'estava accedint a una finca privada. Si, tot i això, si acabava accedint, es trobaven amb la presència de seguretat privada armada que els prohibeix el pas, com va passar en 2021 en una sortida de protesta de SOS Costa Brava.

Anar al contingut