El cap i una pota s'han trobat gairebé intactes
El cap i una pota s'han trobat gairebé intactes (Parco Archeologico Pompei)

Sorpresa a les excavacions de Pompeia: troben una tortuga amb un ou a dins

L'animal va morir abans de pondre l'ou i ha estat sota terra durant 2.000 anys

RedaccióActualitzat

L'equip d'arqueòlegs que treballen a les ruïnes de Pompeia es van endur una sorpresa fa uns dies. Durant les feines d'excavació del carrer principal de la ciutat van descobrir les restes d'una tortuga. I el que encara és més curiós: la tortuga encara duia un ou a dins, que no va arribar a pondre mai.

Les restes de l'animal es van trobar a mig metre de profunditat en una excavació de les universitats de Nàpols, Berlín i Oxford,que investiguen les restes d'una luxosa domus que va ser destruïda durant el terratrèmol de l'any 62 dC.

Una arqueòloga retira la terra al voltant de les restes de la tortuga
Una arqueòloga retira la terra al voltant de les restes de la tortuga (Parco Archeologico Pompei)

Els investigadors creuen que l'animal es va refugiar en aquest espai per trobar un lloc on pondre l'ou sense ser molestat. Durant la reconstrucció de la ciutat després del terratrèmol que va tenir lloc disset anys abans de la fatal erupció del Vesuvi era habitual que els animals es refugiessin als locals en ruïnes que estaven pendents de ser reconstruïts.

El fet que l'ou hagi estat trobat encara a dins del cos de la tortuga respon a una particularitat d'aquests animals, que poden retenir els ous al seu interior fins a trobar un lloc adequat per fer la posta. Segons els investigadors, la tortuga va morir precisament per aquesta retenció de l'ou.

Durant la reconstrucció, les restes de la tortuga van passar inadvertides als treballadors de l'antiga Pompeia, i el cos de l'animal va quedar sepultat sota la runa.

Després de documentar-les, les restes s'han extret en tres etapes: primer, la closca; després, l'esquelet intern, i finalment, el plastró --la part ventral--, i han estat traslladades al laboratori del complex, on seran estudiades i analitzades per arqueozoòlegs del Parc Arqueològic de Pompeia.

La closca mesura uns 14 centímetres
La closca fa uns 14 centímetres (Parco Archeologico Pompei)

A les excavacions arqueològiques de Pompeia ja s'hi havien trobat altres restes de tortugues, però normalment les troballes s'han fet en antics jardins de cases benestants.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut