Els pantans podrien acumular més reserves perquè s'esperen noves pluges.
L'estat actual d'alguns embassaments no és crítica però sí preocupant
Barcelona

Situació dels embassaments a Catalunya

Néstor GómezActualitzat
Des de ja fa un bon grapat de setmanes estem explicant la manca de precipitació i de neu que pateix el nostre país. Una manca de neu que a mitjans de febrer qualificàvem del 70% i ara és superior al 90%. I és que a mitjans d'abril caldria esperar els majors gruixos de neu acumulada de la temporada abans de la fosa de neu durant la primavera.

A primers del mes de març fèiem un balanç de les precipitacions registrades durant el període d'hivern climàtic, desembre, gener i febrer, i s'evidenciava la mancança de pluges que havia patit tot Catalunya, tret de la Vall d'Aran. Registres de pluja en 3 mesos irrisoris, on a Lleida i a molt indrets del país, no plou des del 22 de novembre de 2011. A partir d'aquest hivern tan extremadament sec, amb manca de neu i precipitació, la natura ja ha donat els primers símptomes d'esgotament. Tenim una sequera hivernal que es tradueix en sequera forestal, amb els nombrosos incendis del Pirineu tot just fa una setmana i tenim una situació crítica a l'agricultura. Però en canvi, no tenim sequera hidrològica.

Gràfica embassaments Us presentem l'estat actual d'alguns embassaments en aquest any 2012 i una evolució de percentatge del volum emmagatzemat a Sau dels darrers 5 anys. La situació actual no és crítica però sí  preocupant si no arriben pluges abundoses aviat.

No és crítica perquè, l'hivern del 2007 – 2008, (punt A de la gràfica), la situació era molt més dolenta que l'actual. La gràfica 1 correspon a l'evolució de l'embassament de Sau des del 2007 fins a l'actualitat. En el punt A tocàvem fons, amb un 15% de reserva, era mitjans d'abril i el govern català tenia activat el decret de sequera. Afortunadament, aquella sequera es va trencar amb l'arribada de pluges a finals d'abril i, sobretot, per un maig extraordinàriament plujós a tot el país, multiplicant per dos i per tres els registres normals del mes de maig.

En els darrers mesos, les reserves de Sau van arribar a un altre mínim a la tardor, amb una reserva lleugerament inferior al 60% (punt B de la gràfica). Però un mes de novembre molt plujós va fer remuntar els nivells d'aigua emmagatzemada per sobre del 90%. Havíem arribat sense problemes a l'hivern, amb les reserves plenes i a l'espera de la neu de la temporada 2011 – 2012.  

Però sí que és una situació preocupant. Els gràfics següents mostren l'evolució de l'aigua emmagatzemada en els embassament de Sau, la Baells, Sant Antoni i Riudecanyes, per aquest 2012 (línia vermella) en comparació amb el 2011 (línia negra) i la mitjana dels darrers 10 anys (puntejat blau).

Tot i que vam començar l'any amb un nivell d'aigua emmagatzemada superior al 2011 i molt per sobre de la mitjana dels darrers 10 anys, Sau ja ha sigut el primer embassament a trencar la línia del 2011 i la resta van camí de fer-ho en les properes setmanes.

Així, si habitualment durant la primavera hi havia un increment dels nivells dels embassaments per la fosa de neu, enguany aquest increment serà mínim o nul. Només estarem a expenses de les possibles nevades i pluges de la primavera per remuntar una situació que, sense precipitacions, cap a finals de primavera ja baixaríem per sota de la mitjana dels darrers 10 anys a Sau i la Baells.

Més complicada és la situació a l'embassament de Sant Antoni, que rebrà una mica d'aigua de la fosa de neu del nord del Pallars Sobirà i poc més, però que, com es pot veure en breu se situarà amb nivell molt inferiors als normals.

Pel que fa a Riudecanyes, és un embassament alimentat 100% per la pluja, així que estarà directament relacionat amb les pluges de primavera per fer incrementar el seu nivell d'aigua emmagatzemada.

Podeu trobar més informació de l'estat dels embassament a l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua)


Anar al contingut