Situació dels embassaments a Catalunya

Situació dels embassaments a Catalunya
Barcelona

Situació dels embassaments a Catalunya

Néstor Gómez Actualitzat
Els pantans podrien acumular més reserves perquè s'esperen noves pluges.

L'estat actual d'alguns embassaments no és crítica però sí preocupant

Des de ja fa un bon grapat de setmanes estem explicant la manca de precipitació i de neu que pateix el nostre país. Una manca de neu que a mitjans de febrer qualificàvem del 70% i ara és superior al 90%. I és que a mitjans d'abril caldria esperar els majors gruixos de neu acumulada de la temporada abans de la fosa de neu durant la primavera.

A primers del mes de març fèiem un balanç de les precipitacions registrades durant el període d'hivern climàtic, desembre, gener i febrer, i s'evidenciava la mancança de pluges que havia patit tot Catalunya, tret de la Vall d'Aran. Registres de pluja en 3 mesos irrisoris, on a Lleida i a molt indrets del país, no plou des del 22 de novembre de 2011. A partir d'aquest hivern tan extremadament sec, amb manca de neu i precipitació, la natura ja ha donat els primers símptomes d'esgotament. Tenim una sequera hivernal que es tradueix en sequera forestal, amb els nombrosos incendis del Pirineu tot just fa una setmana i tenim una situació crítica a l'agricultura. Però en canvi, no tenim sequera hidrològica.

Gràfica embassaments Us presentem l'estat actual d'alguns embassaments en aquest any 2012 i una evolució de percentatge del volum emmagatzemat a Sau dels darrers 5 anys. La situació actual no és crítica però sí  preocupant si no arriben pluges abundoses aviat.

No és crítica perquè, l'hivern del 2007 – 2008, (punt A de la gràfica), la situació era molt més dolenta que l'actual. La gràfica 1 correspon a l'evolució de l'embassament de Sau des del 2007 fins a l'actualitat. En el punt A tocàvem fons, amb un 15% de reserva, era mitjans d'abril i el govern català tenia activat el decret de sequera. Afortunadament, aquella sequera es va trencar amb l'arribada de pluges a finals d'abril i, sobretot, per un maig extraordinàriament plujós a tot el país, multiplicant per dos i per tres els registres normals del mes de maig.

En els darrers mesos, les reserves de Sau van arribar a un altre mínim a la tardor, amb una reserva lleugerament inferior al 60% (punt B de la gràfica). Però un mes de novembre molt plujós va fer remuntar els nivells d'aigua emmagatzemada per sobre del 90%. Havíem arribat sense problemes a l'hivern, amb les reserves plenes i a l'espera de la neu de la temporada 2011 – 2012.  

Però sí que és una situació preocupant. Els gràfics següents mostren l'evolució de l'aigua emmagatzemada en els embassament de Sau, la Baells, Sant Antoni i Riudecanyes, per aquest 2012 (línia vermella) en comparació amb el 2011 (línia negra) i la mitjana dels darrers 10 anys (puntejat blau).

Tot i que vam començar l'any amb un nivell d'aigua emmagatzemada superior al 2011 i molt per sobre de la mitjana dels darrers 10 anys, Sau ja ha sigut el primer embassament a trencar la línia del 2011 i la resta van camí de fer-ho en les properes setmanes.

Així, si habitualment durant la primavera hi havia un increment dels nivells dels embassaments per la fosa de neu, enguany aquest increment serà mínim o nul. Només estarem a expenses de les possibles nevades i pluges de la primavera per remuntar una situació que, sense precipitacions, cap a finals de primavera ja baixaríem per sota de la mitjana dels darrers 10 anys a Sau i la Baells.

Més complicada és la situació a l'embassament de Sant Antoni, que rebrà una mica d'aigua de la fosa de neu del nord del Pallars Sobirà i poc més, però que, com es pot veure en breu se situarà amb nivell molt inferiors als normals.

Pel que fa a Riudecanyes, és un embassament alimentat 100% per la pluja, així que estarà directament relacionat amb les pluges de primavera per fer incrementar el seu nivell d'aigua emmagatzemada.

Podeu trobar més informació de l'estat dels embassament a l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua)