686947
Els Mossos van acordonar la zona on va morir el jove bolivià a l'Hospitalet (Foto:ACN)
Barcelona

Sis detinguts a Cornellà després d'una baralla de matinada entre joves

Els Mossos d'Esquadra han detingut sis joves, alguns d'ells menors d'edat, després de la baralla entre bandes juvenils que va tenir lloc la matinada de Divendres Sant, a Cornellà de Llobregat, just després de la mort d'un noi de 16 anys, d'orígen bolivià a l'Hospitalet de Llobregat. Fons de TV3 expliquen que la baralla de Cornellà i el crim de l'Hospitalet podrien estar relacionats, tot i que els Mossos no ho han confirmat ni desmentit.

RedaccióActualitzat
La baralla, que no va causar ferits de consideració i que va ser, segons sembla, entre dues bandes de Latin Kings i Ñetas, va comportar l'actuació conjunta dels Mossos i la Policia Local. Aquesta col·laboració ha permès la detenció de sis suposats participants en la trifulga, alguns d'ells menors d'edat.

Tot sembla indicar que aquesta violenta disputa entre joves podria estar relacionada amb l'apunyalament que es va produir, només unes hores abans, a l'Hospitalet i que va causar la mort, el Divendres Sant, d'un jove de 16 anys, de nacionalitat boliviana . Com a suposat autor d'aquest homicidi, els Mossos d'Esquadra ja han detingut un menor equatorià i veí de l'Hospitalet de Llobregat.

Els Mossos d'Esquadra no vinculen, però tampoc descaren la relació entre aquests dos episodis de violència juvenil.

Es dóna el cas que dimecres passat, dia 28 de març, hi va haver una altra baralla de característiques similars a l'Hospitalet, en la qual, segons les mateixes fonts, un jove va quedar ferit de gravetat. Després d'aquesta altra disputa, que també s'investiga si té alguna relació amb el crim de l'Hospitalet i amb la baralla de Cornellà, els Mossos han realitzat diverses detencions.

La presència d'aquestes bandes juvenils es concentra en la corona metropolitana de Barcelona i en la mateixa capital catalana, on el 2 de febrer passat es va registrar una violenta trifulga entre dos grups rivals, que es va saldar amb sis detinguts i un ferit greu. Davant la presència d'aquests grups, els Mossos van crear al juliol de l'any passat una unitat de prevenció i control de noves bandes juvenils violentes que, a Catalunya compten, segons l'últim balanç, amb uns 3.500 integrants organitzats en una quinzena de grups. Entre les bandes més conegudes, hi ha els Latin King, els Ñetas, els Trinitarios, els Mara Salvatrucha o els Mara 18. Tot i que els seus membres tenen entre 12 i 25 anys, i la majoria són de nacionalitat llatinoamericana, cada vegada hi ha més espanyols i membres de fins a 40 nacionalitats diferents.

Aquests grups tenen una estructura piramidal i en ocasions els líders obliguen a superar una prova de valor als integrants per demostrar la fidelitat a la colla. Així, utilitzen la violència, sobretot en disputes entre ells, per protegir el seu territori contra bandes rivals.

La unitat dels Mossos d'Esquadra, integrada per una trentena d'agents, basa la seva actuació en els principis de prevenció, intervenció i supressió, per evitar tant les baralles, com els delictes que els seus integrants puguin cometre.
Anar al contingut