S'habiliten espais en hospitals, hotels i poliesportius per ampliar el nombre de llits

Barcelona posa en marxa el "Pavelló Salut" per ampliar quatre hospitals amb instal·lacions esportives on s'instal·laran els pacients de Covid-19 menys crítics

Actualitzat

Catalunya ja disposa de 1.400 llits en les Unitats de Cures Intensives, més del doble que abans de la crisi del coronavirus. Un miler estan ocupats per malalts del Covid-19, dels quals gairebé 900 necessiten ventilació mecànica invasiva. Ara mateix només queden 400 llits d'UCI lliures.

L'ampliació d'aquestes places és prioritària, però obliga a trobar nous espais per a la resta de pacients. És per això que s'estan habilitant hotels i pavellons. El personal sanitari que haurà de cobrir aquests espais es busca, també, a través de les xarxes socials.

Barcelona ha posat en marxa el projecte "Pavelló Salut" i una oficina per coordinar-ho. Es tracta d'ampliar quatre hospitals de la ciutat - Vall d'Hebron, Sant Pau, Hospital del Mar i Clínic - en centres esportius.

En el cas de la Vall d'Hebron s'amplia amb el Salut Olímpic, que ja està habilitat.

En total la ciutat disposarà de 600 llits més, que es podran ampliar si cal. Seran com una extensió més dels hospitals on s'hi estaran els pacients de Covid-19 que no estan en estat crític.

Mònica Botta és directora mèdica de l'Hospital de Granollers i explica que la transformació del centre es pensa a cada moment i segons les necessitats.

"Ens estem adaptant dia a dia a donar resposta al nombre de pacients que hem d'atendre."

Per Antoni Roman, director assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron, ha estat sorprenent veure com aquest gran hospital de Barcelona s'ha adaptat a l'atenció pel contagi de coronavirus en temps rècord.

"Un hospital de 50 especialitats que ha funcionat així gairebé 70 anys i d'una manera absolutament normal s'ha transformat en un macrodispositiu Covid. La meva impressió és que no serà l'última transformació que es faci durant aquesta crisi."

A Vall d'Hebron calculen que estan al 80% de la seva capacitat, i estan acabant de perfilar una expansió a l'Hotel Melià Sarrià de Barcelona, amb 300 llits, per als malalts més lleus.

Unitat de Cures intensives
Unitat de Cures Intensives

Però els llits només és una de les necessitats, que ha d'anar acompanyada de material i personal, com afirma Botta.

"El nostre personal està donant el màxim d'ell mateix, absolutament implicat. Però sí que hi ha un tema que és clau: el material. Ens falten, com en tots els hospitals de Catalunya, respiradors."

Roman considera que s'ha de fer previsió pel que encara pugui passar.

"De moment, tenim personal, tenim molts voluntaris i potser en necessitarem més perquè el que no sabem és quan durarà aquesta guerra, estem tot just començant. La gent és lluitadora increïble, però, realment, tot és limitat. No podem dir que tenim recursos il·limitats. Per això, ni a Catalunya ni arreu del món."

I és per aquest límit que fins i tot el Servei Català de la Salut està fent córrer per les xarxes un missatge que demana personal per poder atendre els nous espais que s'adapten per assistir afectats per la Covid-19.


Estudiants d'infermeria i de medicina

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que ja estan contractant estudiants d'infermeria que han acabat o estan a punt d'acabar els estudis, a més de metges MIR sense plaça, als hospitals de Sant Pau i Vall d'Hebron.

També s'estan contractant estudiants a punt d'acabar que reforçaran els centres d'atenció primària i els hospitals, sobretot fent el seguiment de malalts lleus que són a casa.

També es fan crides per les xarxes perquè empreses properes els facin donacions de material de protecció per als professionals sanitaris.

En tenen, però en gasten tant que no es pot aturar l'arribada de més proteccions, com apunta Dolors Bosch, cap d'Atenció al Ciutadà i Comunicació de Serveis de Salut integrats del Baix Empordà.

"En tenim, però no ens volem trobar en cap moment que no ens trobem sense."

Els centres sanitaris, com el de Granollers, valoren molt la feina que estan fent moltes persones de manera totalment desinteressada.

"Ens estan ajudant moltíssim amb donacions i amb voluntariat."

Roman crec que ha arribat el moment de confiar més en les empreses nacionals que no pas en les de fora.

"Sabem que estem en un escenari de tancament de fronteres a tot el món i, per tant, el comerç internacional és una entel·lèquia a dia d'avui. Però la indústria nacional té un gran compromís amb aquesta epidèmia per produir materials de diagnòstic, respiradors, llits... i tots els materials que necessitem."

Els experts recorden que, per no arribar a col·lapsar el sistema, és molt important que qui sospiti que està contagiat del coronavirus només vagin als hospitals les persones que tinguin símptomes d'insuficiència respiratòria.


Hospitals de campanya

Precisament per esponjar les instal·lacions de què es disposa, també s'estan habilitant hospitals de campanya -com el del poliesportiu de Sant Andreu de la Barca-. Aquesta és una altra de les mesures adoptades.

Aquí s'acolliran persones amb l'alta hospitaliària per coronavirus, però que no poden tornar a casa perquè viuen soles. Aquesta instal·lació, en què ha col·laborat la Guàrdia Civil, ha estat supervisada per l'ONG Metges Sense Fronteres.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut