Un gimnàs serveix de dormitori per als estudiants que s'atrinxeren a la Universitat Politècnica de Hong Kong (Reuters/Thomas Peter)
Un gimnàs serveix de dormitori per als estudiants que s'atrinxeren a la Universitat Politècnica de Hong Kong (Reuters/Thomas Peter)
Hong Kong

Setge policial a la Universitat de Hong Kong, on resisteixen un centenar d'estudiants

La policia ha prohibit que qualsevol persona entri a la Politècnica i els que en surten són detinguts

R. RadóActualitzat

Al voltant d'un centenar de manifestants continuen a l'interior de la Universitat Politècnica de Hong Kong, des de diumenge assetjada per la policia amb l'amenaça que qualsevol que surti del campus serà detingut immediatament i se'l podria acusar de provocar aldarulls.

En el tercer dia de setge, la tensió s'ha rebaixat després de la sortida de 600 activistes durant les últimes hores. Sense menjar i sense possibilitat de rebre ajuda mèdica, diversos manifestants han optat per abandonar l'atrinxerament.

Entre els que han sortit, n'hi ha uns 400 que tenen 18 anys o més i que han estat arrestats. Els altres 200 són menors i han estat posats en llibertat després que la policia els hagi agafat les dades.

 

La policia deté un dels estudiants que ha sortit de la Universitat Politècnica de Hong Kong (Reuters/Adnan Abidi)

 

A l'interior de la tancada, els estudiants que resisteixen dubten entre la por a una operació final de la policia o rendir-se, tal com explica l'estudiant de secundària Melody Foo:

"Ara mateix estic desesperada, perquè la nostra única sortida és rendir-nos. Però estem realment espantats per si ens acusen. I hem estat intentant escapar des d'ahir al matí. Però hem pogut trobar la manera"

Des de diumenge, la policia ha prohibit que qualsevol persona entri a la Politècnica, amb l'única excepció d'una desena de sanitaris per tractar els ferits.

 

Manifestants mostren la llum dels seus telèfons en solidaritat amb els estudiants tancats dins la Universitat Politècnica (Reuters / Athit Perawongmetha)

 

Enfrontaments amb la policia

En les últimes 48 hores s'han vist diverses escenes d'enfrontaments, amb llançament de fletxes, paraigües, totxanes i boles de metall per part dels manifestants. A més, hi ha hagut explosions prop del túnel Cross-Harbor, que uneix la zona continental de Kowloon amb l'illa de Hong Kong, causades per material inflamable que podria provenir dels laboratoris de la Universitat.

Enmig de la violència generalitzada als carrers d'East Kowloon, un grup de directors d'escoles de secundària van anar a la Universitat Politècnica per negociar amb la policia. Finalment, van acordar que els adults fossin detinguts, però que els menors de 18 anys poguessin sortir lliurement després que la policia els fitxés.

 

Manifestants llancen còctels Molotov contra la policia a l'exterior de la Universitat Politècnica de Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu)

 

La prohibició de màscares, inconstitucional

D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Hong Kong ha determinat que la llei que prohibeix portar màscares en les protestes és anticonstitucional.

La decisió judicial considera que la normativa, que va entrar en vigor a principis d'octubre, va en contra de la Llei Bàsica, la carta magna de la regió. Tanmateix, el tribunal considera que la policia té dret a demanar a algú que s'identifiqui i l'obligui a treure's la màscara per comprovar si la seva documentació és correcta.

El Parlament xinès, però, considera que la justícia de Hong Kong no té competències per declarar inconstitucional la prohibició de portar mascareta. 

 

Diversos manifestants amb màscares antigàs durant una manifestació el 6 d'octubre passat (Reuters/Jorge Silva)

 

El nou cap policial demana el suport de la població

Enmig dels aldarulls que fa cinc mesos que duren, el govern de Hong Kong ha anunciat el nomenament d'un nou cap de la policia, Tang Ping-keung, després de la jubilació de l'anterior, Lo Wai-chung.

En una entrevista al "South China Morning Post", Ping-keung ha dit que els 31.000 efectius policials de Hong Kong no poden acabar amb els disturbis i que necessiten el suport dels habitants de la regió.

Per aquest motiu, ha exigit a la població que condemni la violència dels manifestants en comptes d'assenyalar únicament la policia perquè "el seu silenci i la seva tolerància només encoratgen els radicals emmascarats":

"Si tots haguessin sortit anteriorment per condemnar la violència, la societat no hauria arribat a aquest punt en cinc mesos. Només podem posar fi als disturbis amb una condemna de la societat, al reflexió dels esvalotadors i les nostres tàctiques apropiades"

 

 

 

ARXIVAT A:
Hong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut