Set nadons morts durant el part en un sol dia en plena vaga d'infermeria a Zimbàbue
Els nounats morts en un hospital d'Harare, embolcallats (@DMagombeyi)
Harare

Set nadons morts durant el part en un sol dia en plena vaga d'infermeria a Zimbàbue

El personal mèdic denuncia la situació "més que terrible" als hospitals, per la falta de mitjans i de recursos humans

RedaccióActualitzat

Set nadons morts en una sola nit en un dels principals hospitals públics de Zimbàbue per falta d'atenció mèdica en plena vaga d'infermeria. És la conseqüència tràgica de la situació precària en què es troben aquests centres mèdics, segons han denunciat els metges.

L'aturada del personal d'infermeria va començar fa un mes a tot el país. Exigeixen que els paguin el salari en dòlars americans, per compensar la pèrdua de valor del dòlar zimbabuès a causa de la hiperinflació.

El govern diu que no s'ho pot permetre, però la situació als hospitals és tan greu que els metges estan decidits a sumar-se a la vaga, en plena pandèmia del coronavirus.  

L'alerta sobre la mortaldat dels nounats l'ha donat el doctor Norman Matara. A l'hospital Sally Mugabe, el més gran del país, de les vuit cesàries que es van fer, només una va acabar bé.

"La matança que passa al nostre sistema sanitari. Aquest registre de maternitat d'un hospital de referència de la capital mostra que 7 dels 8 parts van acabar amb nounats morts. Esgarrifós. Les dones embarassades no poden accedir al servei de salut maternal."

 

 

Les altres set criatures, tot i néixer amb bon pes, no van poder superar complicacions associades al part, per la falta d'atenció d'infermeres i llevadores.

"Dues de les morts es van deure a una ruptura uterina. Les mares van sagnar i això va causar la mort dels nounats", ha explicat Matara. "El sistema ha fallat a les mares perquè, en l'últim moment, no hi havia ningú per seguir el seu part", ha denunciat. En els altres casos, els nadons van morir en el canal del part.

El doctor Peter Magombeyi, ginecòleg, ha ensenyat la imatge dels nounats morts, embolcallats, i ha remarcat que aquestes morts "eren evitables" i que el govern se n'ha rentat les mans perquè ha optat per "saquejar" la sanitat.

 

Un altre metge ha definit els hospitals com una "trampa mortal" per als pacients. "Mares i nadons moren diàriament o pateixen les conseqüències d'una atenció inadequada", ha denunciat la Societat d'Obstetrícia i Ginecologia de Zimbàbue, que ha qualificat la situació de "més que terrible".

Un portaveu del president del país sud-africà, Emmerson Mnangagwa, ha afirmat que la gent quedarà "en xoc" que se sàpiga "la veritable història" darrere la mort dels nounats. "Hi ha un límit amb el que es pot fer amb les vides humanes, i a més tan tendres; tot per mobilitzar-se per finalitats polítiques estèrils", ha piulat.

Fa unes setmanes, el govern va despatxar alts càrrecs dels principals hospitals, després de la destitució del ministre de Salut per acusacions de corrupció.

El personal sanitari denuncia falta flagrant de mitjans i de recursos humans, mentre els casos de Covid-19 van a l'alça.

ARXIVAT A:
MenorsÀfricaDrets laboralsSalut
Anar al contingut