L'objectiu és que el 50% de l'energia que es consumeixi a Catalunya el 2030 sigui renovable (Pexels)

S'esgoten les ajudes per instal·lar plaques sense poder cobrir totes les sol·licituds

L'Institut Català d'Energia ha reclamat més diners, però adverteix que, així i tot, no es podran cobrir totes les subvencions pendents

Actualitzat

Els diners previstos per subvencionar les instal·lacions de plaques solars s'han acabat. Els fons provinents d'Europa, coneguts com a Next Generation, distribuïts pel Ministeri de Transició Ecològica i gestionats per l'Institut català de l'Energia (ICAEN) han quedat curts i les sol·licituds rebudes fins ara superen el pressupost inicial, segons dades de l'ICAEN.

Tot i que les ajudes encara es poden demanar i l'Institut Català d'Energia ha reclamat disposar de més dinersMarta Morera, directora general de l'ICAEN, ha advertit a Catalunya Ràdio que no es podran cobrir totes les sol·licituds.

"Ara hi ha una cua d'espera molt important. I encara que poguéssim fer una ampliació de pressupost no podríem cobrir totes les sol·licituds que hi ha en cua d'espera ara mateix."

En el programa de renovacions tèrmiques en el sector residencial les sol·licituds superen els 20 milions d'euros, prop de 5 milions per sobre del pressupost inicial, que és de 15 milions.

En el programa de generació d'autoconsum renovable per a residències, administracions i tercer sector, el pressupost de 72 milions s'ha vist desbordat amb més de 163 milions sol·licitats. 

Les subvencions continuen oficialment actives, fins que no hagin adjudicat tots els diners. Des del primer moment, l'allau de sol·licituds va desbordar l'Institut Català de l'Energia, i es va alentir la gestió dels expedients, de manera que les ajudes a l'autoconsum no es començaran a cobrar fins al 2024.

Mentrestant, moltes empreses instal·ladores continuen fent servir les ajudes com a reclam publicitari, malgrat saber que ja s'han sobrepassat. 

El sector assumeix que el negoci va agafar embranzida gràcies a les ajudes de l'administració, que preveu arribar "al 2030 amb un 74% de la producció d'energia elèctrica generada a partir de fonts renovables", segons el decret publicat al BOE d'aquest mes de gener.

Les subvencions continuen oficialment actives, fins que no s'hagin adjudicat tots els diners (CCMA)

Segons Salvador Salat, president d'UNEFCAT, la principal associació d'empreses fotovoltaiques de Catalunya: "Hi haurà una certa desacceleració. El gran ritme que hem agafat són les famílies que tenien capacitat de dedicar una part dels seus diners a posar aquestes instal·lacions. Això no és infinit, i sí que ara tindrem una certa moderació en el ritme." De tota manera, considera que encara que no es pugui optar a subvenció, la inversió surt a compte.

El que sí que es manté és la bonificació de l'IBI. Tot plegat farà que el termini per recuperar la inversió per a les instal·lacions que es tramitin a partir d'ara passi de 4 a 6 anys.
 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaCrisi climàtica
Anar al contingut