Sense entrepà pel Brexit: la normativa que sorprèn camioners als Països Baixos
Agents de duanes de Rotterdam han confiscat entrepans de pernil i formatge, entre altres aliments

Sense entrepà pel Brexit: la normativa que sorprèn camioners als Països Baixos

Els agents requisen els aliments vegetals i d'origen animal que els transportistes porten per a consum propi en aplicació de la normativa vigent després del divorci del Regne Unit i la UE

RedaccióActualitzat

El Brexit ha deixat sense entrepà de pernil i formatge camioners que entren a la Unió Europea des del Regne Unit. En aplicació de la normativa vigent des de l'1 de gener, agents de duanes neerlandesos han confiscat els aliments d'origen animal, fruites i verdures procedents de tercers països. I això inclou sandvitxos, llaunes de tonyina o sardines, llet, taronges, cereals per esmorzar o talls de gall dindi, fins i tot si són per a consum propi.

S'ha viralitzat una gravació del 6 de gener, difosa per la televisió neerlandesa Avrotos, en què es pot veure com un agent de la duana de la terminal de Joek van Holland, a Roterdam, comissa tots els entrepans embolicats amb paper d'alumini que porta un transportista.

L'agent li demana si tots porten pernil. Davant la resposta afirmativa, informa el camioner -de nacionalitat polonesa, segons la cadena- que li confisca tots els entrepans. "Em puc quedar amb el pa, com a mínim?", pregunta l'home, que rep una negativa i una proclama: "Benvingut al Brexit, senyor".

 

 

Sense entrepà pel Brexit: la normativa que sorprèn camioners als Països Baixos
Un agent de duana agafa l'entrepà de pernil i formatge que duia un transportista, el 6 de gener (CCMA)

 

Sense entrepà pel Brexit: la normativa que sorprèn camioners als Països Baixos
Menjar confiscat a la duana holandesa el 6 de gener, després de consumar-se el Brexit (EFE/EPA/Sander Koning)

 

Oficials de duanes han recordat que les regles post-Brexit no només s'apliquen en aquestes fronteres, sinó també als aeroports. D'altres consideren que el Regne Unit no ha informat prou d'aquesta normativa, que ha sorprès conductors que habitualment travessaven el Canal de la Mànega sense controls, tot i que, al desembre, el govern britànic va posar com a exemple de les noves regles els entrepans de pernil i formatge.

La Comissió Europea al·lega que aquests productes poden contenir patògens que causen malalties animals com la febre aftosa o la pesta porcina clàssica.

Les úniques excepcions són per als viatgers que portin menys de 10 quilos de carn, llet o derivats de les illes Fèroe o Groenlàndia, o bé que sigui menjar per a lactants o mascotes. En aquest cas, han de ser menys de 2 quilos i han d'anar amb l'embalatge original, amb una marca registrada.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitRegne Unit
Anar al contingut