Barcelona

Saura renova el seu lideratge d'ICV amb el 83% de suport

Joan Saura ha revalidat per tercera vegada el seu lideratge com a president d'ICV, en obtenir el 83,7% de vots a favor a les eleccions primàries del partit, en les quals era l'únic aspirant. Tot i això, ha recollit un 5,6% de vots en contra i un 10,8% en blanc.

Actualitzat
Fa quatre anys, Saura va obtenir el 95,5% de vots a favor en la seva reelecció com a president d'ICV en unes eleccions primàries en què també es va presentar com a únic aspirant però en les quals només va haver-hi un 1% de vots en contra i un 3,5% de vots en blanc.

En aquesta ocasió, les primàries s'han celebrat en un altre context polític, a causa de l'aparició de discrepàncies internes sobre la línia política de la formació, que per primera vegada en la seva història compta amb un corrent intern crític. En concret, Manifest de Maig, el corrent intern crític amb l'actual direcció ecosocialista, ha demanat públicament per a aquestes primàries el vot en blanc d'afiliats i simpatitzants a la candidatura de Saura, ja que al seu entendre Iniciativa ha tingut una "trajectòria erràtica" els últims anys i ha adoptat una "deriva institucionalista".

Aquest primer corrent intern d'ICV en els seus onze anys de vida, format per uns 40 militants del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, la Selva i el Maresme, sosté que els últims anys hi ha hagut "una involució del projecte del partit amb relació als seus objectius de ser referent de l'esquerra transformadora i de convertir-se en força de govern i de lluita".

En quatre anys, els vots en contra de la candidatura de Saura han passat de l'1% al 5,6%, mentre que els vots en blanc han passat del 3,5% al 10,8%. Els suports, per la seva banda, han baixat del 95,5% dels vots al 83,7%. No obstant això, el secretari d'Organització d'ICV, Màrius García, ha assegurat, a través d'un comunicat, que aquests resultats demostren "de forma clara i contundent que Saura té un lideratge consolidat dins de la nostra organització". Sobre l'augment dels vots en blanc, García ha afirmat que la seva procedència és "difícilment atribuïble".

Saura és actualment conseller d'Interior i de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya i exerceix el càrrec de president d'ICV des del 26 de novembre de 2000, quan va substituir Rafael Ribó en aquest càrrec.
Anar al contingut