París

Sarkozy intervindrà per posar fi a l'escassedat de combustible

Avui torna a ser dia de vaga general a França contra la reforma del sistema de pensions. La nova mobilització a tot el país arriba precedida per l'enduriment de les protestes, tant per part dels sindicats com dels estudiants. Hi ha convocades més de 200 manifestacions arreu del país, però a primera hora del matí ja hi ha hagut els primers enfrontaments entre joves i la policia a Nanterre, un suburbi de la capital francesa. Mentrestant, 2.500 gasolineres continuen sense combustible pel bloqueig dels piquets a les refineries. Sarkozy, però, ha assegurat que el seu govern intervindrà per assegurar el subministrament als ciutadans. També ha insistit que no farà marxa enrere en la reforma de les pensions.

Actualitzat
A mesura que s'acosta el dia de la votació al Senat, augmenta la pressió social a França contra la reforma de les pensions, que s'ha d'aprovar a la cambra alta entre demà i dijous. Les protestes dels estudiants han degenerat en incidents i el sector del transport ha endurit el bloqueig. La patronal francesa ha mostrat la seva preocupació per la manca de combustible.

També ha tornat a parlar sobre la qüestió el president francès, Nicolas Sarkozy, que ha avisat que intervindrà per posar fi a l'escassedat de combustible, perquè "hi ha gent que vol anar a treballar" i "no pot estar privada de combustible".

Als aeroports francesos s'ha reduït el trànsit aeri, com a mínim un 30%. El trànsit ferroviari també es veu afectat per la vaga, tant en els trajectes de curta distància, com de mitjana i llarga distància, i els que fan recorreguts internacionals. A més les protestes dels estudiants de Secundària han derivat en forts enfrontaments amb la policia.

Els sindicats consideren la jornada decisiva. És l'últim pols dels sindicats abans que el Senat aprovi finalment, demà, el controvertit projecte de llei, que passa per situar l'edat de jubilació als 62 anys, dos més que ara. De moment, no s'entreveu cap reconciliació social a França.

30.000 persones es manifesten a Perpinyà

La mobilització tampoc afluixa a Perpinyà, on unes 30.000 persones segons els sindicats, 12.000, segons la policia, s'han manifestat, convocats pel conjunt de les organitzacions sindicals i els partits d'esquerra. Ha estat la marxa més multitudinària de les sis que s'han fet fins ara a la capital nord-catalana.

Durant dues hores, la marxa ha recorregut sense incidents el centre de la ciutat. Entre els participants, hi havia ensenyants, funcionaris, personal sanitari i molts estudiants. També s'hi han sumat treballadors del sector privat, cosa que, segons els organitzadors, demostra que el moviment està agafant força a la Catalunya Nord, com a la resta de l'Estat.






NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut