París

El govern francès activa un gabinet de crisi per garantir el subministrament de carburant

Les protestes per la reforma de les pensions que impulsa el govern de Nicolas Sarkozy han deixat sense combustible més d'un miler de benzineres. La falta de carburant és una de les principals preocupacions a França, i per això el govern ha decidit activar un gabinet de crisi per garantir-ne el subministrament. Un altre focus de conflicte han estat les manifestacions d'estudiants, en alguns casos amb enfrontaments amb la policia. La pressió contra l'executiu de Sarkozy, a la qual s'han afegit els transportistes, ha pujat de to unes hores abans d'una nova jornada de vaga general i protestes, aquest dimarts, i a dos dies de la votació al Senat del projecte que endarrereix l'edat de jubilació.

Actualitzat
La pressió contra el govern francès perquè retiri la reforma laboral ha pujat de to aquest dilluns amb les marxes lentes que han protagonitzat els transportistes i que han provocat problemes de mobilitat especialment al nord del país. Els transportistes s'afegeixen, d'aquesta manera, a l'aturada de totes les refineries, vigent des de dimarts passat, i que estan causant problemes de subministrament de gasolina. Més de mil benzineres ja s'haurien quedat sense combustible.

El ministre d'Indústria, Christian Estrosi, ha admès que hi ha "problemes d'abastiment", tant per l'aturada com pel temor dels conductors, que han fet cues per evitar quedar-se sense combustible.

El malestar dels sindicats és encara més gran arran d'una ordre administrativa que ha obligat a tornar a la feina treballadors de refineries argumentant causes majors no justificades.

Al carrer també s'ha escalfat l'ambient. Centenars d'instituts han tancat per les mobilitzacions dels estudiants i hi ha hagut enfrontaments amb la policia a  Lió, Marsella, Lille, Roubaix, Mulhouse, Rennes i als afores de París. En alguns llocs han tombat i cremat cotxes, i la policia ha contestat amb gasos lacrimògens. 

Mentrestant, en el sector ferroviari també continua l'aturada i aquest dilluns han circulat el 50% dels trens, unes accions de protesta que tenen repercussions en les comunicacions amb Catalunya i la resta de la Península.

Fillon: "No deixaré que el país s'ofegui per un bloqueig del subministrament de carburant"

Diumenge a la nit i en declaracions a la televisió pública, el primer ministre, François Fillon, ha fet una crida a la calma, però també ha assegurat: "No deixaré que es paralitzi el país. No deixaré que l'economia francesa s'ofegui per un bloqueig del subministrament de carburant".

Fillon ha afegit que es prendran "les mesures necessàries" per garantir l'accés al carburant. "Si no rectifiquem el tema dels 62 anys no podrem pagar més la pensió dels francesos", ha afegit Fillon.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut