Sanitat autoritza el primer assaig clínic d'una vacuna anti-Covid a Espanya

Defensa posa a l'abast 2.000 rastrejadors, només per a les comunitats autònomes que en demanin

Actualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquest divendres que s'ha autoritzat el primer assaig clínic d'una vacuna anti-Covid a Espanya.

La vacuna és de la filial Janssen del grup nord-americà Johnson and Johnson i està en fase 2 amb 590 voluntaris sans, 190 dels quals seran a Espanya. La resta seran alemanys i holandesos. Tots ells d'entre 18 i 55 anys i també de 65 anys.

Els hospitals que faran les proves seran dos de Madrid --La Paz i La Princesa-- i un de Santander --el Marqués de Valdecilla.

Salvador Illa ha explicat que l'elecció dels centres el fa sempre l'empresa que desenvolupa la vacuna.

L'assaig durarà uns mesos, però Illa ha dit que no podia concretar quants.

 

Primeres dosis al desembre

També ha assegurat que les primeres dosis de la vacuna que desenvolupen Astra-Zeneca i Oxford estaran disponibles a Espanya a finals d'any, d'acord amb el repartiment equitatiu que fa la Unió Europea per a tots els països.

En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet que la multinacional Moderna hagi decidit que farà l'envasat de la seva vacuna aquí. De fet, l'encarregada serà una empresa catalana del sector farmacèutic, Rovi Pharma.

El ministre ha destacat que li agradaria que, abans del 15 de setembre, totes les comunitats autònomes hagin posat en marxa l'app de seguiment de la Covid, que ja té prop de tres milions de descàrregues.

 

Col·laboració institucional

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat aquest divendres que han posat a disposició de les comunitats autònomes 2.000 rastrejadors de l'exèrcit.

Segons la ministra, aquest personal ja feia aquesta funció a l'exèrcit i, a més, han rebut un curs de formació per complementar els seus coneixements sanitaris i en psicologia.

"És un exemple de col·laboració entre institucions --ha afirmat Robles-- i volem que sigui amb la màxima empatia i confiança entre ciutadans i rastrejadors. Es farà sempre amb la garantia de privacitat total."

Robles ha dit que ja hi ha algunes comunitats autònomes, com Castilla i Lleó, País Valencià, Múrcia i Cantàbria que ho han sol·licitat.

A més, ha destacat que sempre serà a petició de les comunitats autònomes i que facilitaran una guia d'actuació que estarà a disposició de tots els rastrejadors que ho demanin.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut