Sánchez podria precipitar la convocatòria d'eleccions generals per d'aquí menys de dos mesos (EFE)
Sánchez podria precipitar la convocatòria d'eleccions generals per d'aquí menys de dos mesos (EFE)
Madrid

Sánchez pressiona amb unes generals el 14 d'abril si no s'aproven els pressupostos

El president espanyol fa així un advertiment als independentistes, que són claus en el debat de les esmenes als pressupostos

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez es planteja convocar eleccions generals el 14 d'abril, segons fonts de l'executiu espanyol a l'agència EFE. Aquesta possibilitat es dona a conèixer 24 hores abans que comenci al Congrés dels Diputats el debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos, en què el president espanyol necessita els independentistes per poder tirar-los endavant.

Fins a sis partits, entre els quals hi ha el PDeCAT i ERC, han presentat esmenes a la totalitat. Els independentistes han dit que hi votaran en contra si no es reprèn el diàleg. Només Units-Podem garanteix el seu suport als comptes del govern socialista.

La possibilitat d'un superdiumenge electoral el 26 de maig, en què coincidirien a més a més eleccions municipals, europees, i autonòmiques en un bon nombre de comunitats, compta amb detractors dins del PSOE, que serien partidaris de fer eleccions generals a l'abril.

Aquest diumenge la manifestació del Partit Popular, Ciutadans i Vox, que va reunir 45.000 persones a Madrid, va reclamar a Sánchez una convocatòria avançada d'eleccions.

En el cas que es confirmi l'avanç dels comicis, el govern del PSOE hauria de dissoldre les Corts i convocar les eleccions la setmana que ve, concretament el 19 de febrer, per complir els 54 dies que estableix la llei.


Torra condiciona l'aprovació dels pressupostos al dret d'autodeterminació
 

Quim Torra atenent els mitjans a la presó de Soto del Real (EFE)

A primera hora d'aquest matí, Quim Torra deia, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" de Mònica Terribas, que el dret a l'autodeterminació és una condició "irrenunciable" per poder tirar endavant els comptes de l'Estat. "No tramitarem els pressupostos si en el paper que se'ns presenta no hi ha l'exercici del dret d'autodeterminació", ha afirmat el president de la Generalitat, que ha remarcat que també reclamen la fi de la repressió i la figura del relator per reprendre el diàleg amb el govern espanyol.

El govern del PSOE ha contrarestat els plantejaments de Torra amb noves exigències com les del ministre Borrell, que vol que l'independentisme retiri "la campanya contra les institucions judicials i polítiques espanyoles" a l'exterior. A més, un altre membre del govern espanyol, la ministra Meritxell Batet, ha qualificat d'"inadmissibles" qüestions com el dret a l'autodeterminació.

Tot plegat ha derivat en la possibilitat que Sánchez plantegi la convocatòria d'eleccions generals el 14 d'abril, coincidint amb el judici del procés sobiranista, que arrenca aquest dimarts i que pot durar fins a finals de maig.


ERC no se sent pressionada i pensa mantenir l'esmena a la totalitat
 

Marta Vilalta assegura que ERC no se sent pressionada pel possible avançament electoral (ACN)

Des d'ERC, la portaveu, Marta Vilalta, ha reconegut que Sánchez estudia el possible avançament electoral "per pressionar als partits en general i també als partits independentistes". En tot cas, Vilalta ha subratllat que Esquerra no se sent pressionada i ha recordat que només Sánchez té la potestat d'avançar unes generals.

Els republicans assenyalen que, si amb aquesta decisió, busquen que ERC retiri l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat no ho trobaran per aquesta via, sinó per la via d'un diàleg sense renúncies.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezERCPDeCATEleccions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut