Barcelona

Torra posa tres condicions als pressupostos, amb l'autodeterminació com a irrenunciable

El president de la Generalitat ha dit, a "El matí de Catalunya Ràdio", que sense "el relator i la fi de la repressió" no faran costat als comptes de Sánchez

RedaccióActualitzat

El dia abans del començament del judici del procés sobiranista, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" de Mònica Terribas, que el govern mai s'ha aixecat de la taula de diàleg del govern espanyol. Torra, però, ha deixat en via morta la negociació sobre els pressupostos generals de l'Estat abans que dimecres es votin les esmenes a la totalitat al Congrés dels Diputats.

Torra ha admès que, sense el dret a l'autodeterminació, la figura del relator i "la fi de la repressió", les converses no tiraran endavant.

"Concreció del relator internacional, dret a l'autodeterminació de Catalunya, i jo recordo que Esquerra Republicana, i a mi em va semblar molt bé, va demanar també la fi de la repressió. Entenc que lògicament s'ha d'entendre que no poden passar accions com les que van passar a Girona fa tres quatre o setmanes de detencions arbitràries, això també és evident si entrem en una taula de diàleg. Aquests són els mínims per poder tramitar aquests pressupostos, que queden molt lluny del que nosaltres aspirem. No podem renunciar a això perquè renunciaríem a ser qui som"

I d'entre aquestes tres condicions, Torra ha subratllat la del dret a l'autodeterminació:

"No tramitarem els pressupostos si en el paper que se'ns presenta no hi ha l'exercici del dret d'autodeterminació (···) Volem discutir a partir de l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya. En aquests vuit mesos mai hem sabut quina és la proposta que té el govern espanyol pels catalans"


"Sánchez es troba tenallat per la pinça de l'extrema dreta i el ranci PSOE"


El cap del govern català creu que hi ha un abans i un després arran de l'aparició del relator la setmana passada. Considera que a Pedro Sánchez li fan una pinça entre l'extrema dreta i el "vell i ranci PSOE":

"Amb l'aparició de la figura del relator, tot se'n va en orris. Nosaltres ho atribuïm a la pinça que li fa l'extrema dreta per un costat i la pinça que li fa el vell i ranci PSOE, amb les figures de Felipe González, Alfonso Guerra, Josep Borrell, els barons, etcètera, etcètera... I Sánchez es troba tenallat per les dues pinces. I per això tira enrere: 'ves a saber el que em pot passar amb aquesta manifestació del diumenge"

"En tots els papers que hem enviat a la vicepresidenta Calvo li deixem clar que el nostre objectiu és la independència i hem de parlar del dret d'autodeterminació"

 

Torra: "No tramitarem els pressupostos si en el paper que se'ns presenta no hi ha l'exercici del dret d'autodeterminació"


Torra: "Espero que se'm garanteixi la seguretat" al judici

Segons el president de la Generalitat, des que divendres el govern espanyol va donar les converses per trencades, no hi ha hagut contactes entre els executius.

Torra anirà aquest dimarts a Madrid a la primera sessió del judici del procés, i ha demanat que se li garanteixi la seguretat.

"Espero que se'm garanteixi la seguretat igual que nosaltres vam garantir al Consell de Ministres quan va venir a Barcelona. Anar a Madrid, actualment, en aquestes condicions després d'això també té el seu risc, però vaja... Creiem que, evidentment, estarà garantit"

Quim Torra opina que serà la justícia espanyola la que quedarà en entredit davant dels ulls internacionals si no hi ha una absolució per als processats. En aquest cas, Torra defensa una "resposta democràtica sobre el dret a l'autodeterminació" en cas que les sentències sobre l'1-O no siguin d'absolució. I ha assegurat que mai s'ha plantejat convocar eleccions si hi ha sentències condemnatòries i ha tornat a situar la resposta en mans del Parlament.

A partir d'aquest dimarts, el Tribunal Suprem ha de decidir si condemna els líders del procés independentista català que no són a l'exili. 12 processats, 9 dels quals són en presó preventiva des de fa més d'un any, es retrobaran a la sala de vistes del Suprem després de tot aquest temps.

El judici arrencarà amb les qüestions prèvies i dijous ja tindrem una de les fases culminants del judici, la de les declaracions, que segurament obrirà Oriol Junqueras, perquè és qui es va quedar dins el govern la competència d'organitzar el referèndum.

ARXIVAT A:
Quim TorraJudici procésGovern empresonatProcés catalàPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut