Sánchez es veu com a president, però evita parlar d'amnistia i li falten peces per encaixar

ERC i Junts avisen el líder socialista per excés d'eufòria abans d'hora

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ja es veu repetint a La Moncloa i des de fa dies que tracta el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a cap de l'oposició.

La Moncloa no aclareix si demà serà el mateix Sánchez qui contestarà a Feijóo, però tenen coll avall que no hi haurà trànsfugues a la bancada socialista i que el conservador s'encamina a una investidura fallida.

Per la seva banda, els populars tanquen files al costat del seu líder després de l'exhibició de força ahir a Madrid i repeteixen que l'amnistia és una indignitat que trencarà la unitat d'Espanya.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha ironitzat sobre el fet de canviar d'opinió assegurant que "no hi ha més transfuguisme ideològic" que el de Sánchez amb l'amnistia.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, en roda de premsa (Europa Press/A. Pérez Meca)

Amb tot, Sánchez, des de la seva intervenció a Nova York, continua evitant la paraula amnistia i al mateix temps evita desmentir les paraules de Junqueras --argumentant que l'amnistia està feta--.

I és que al líder del PSOE li falten peces del trencaclosques per encaixar, els independentistes li demanen que avanci pantalles en la negociació i l'avisen que exhibeix un excés d'eufòria abans d'hora.

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha recordat que Sánchez encara no té la investidura lligada (ACN/Sílvia Jardí)

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat que, tot i que "Pedro Sánchez se'n riu" i "d'alguna manera menysté el que està fent el senyor Feijóo", encara no pot cantar victòria:

"Ell tampoc té els vots garantits i, per tant, també haurà de treballar en aquest sentit: amnistia, autodeterminació i benestar de la ciutadania".

Els republicans han volgut apaivagar l'optimisme de Pedro Sánchez. Recorden que veuen l'amnistia com a punt de partida i que cal concretar el referèndum.

Sánchez treu pit del multilingüisme

Avui en l'acte del Dia Europeu de les Llengües, Pedro Sánchez ha reivindicat que ara al Congrés es pot parlar no només en castellà, marcant distància amb la dreta i l'extrema dreta.

El líder socialista està convençut que en el futur es reconeixerà l'aposta pel multilingüisme:

"Als qui que s'inventen batalles i conflictes on només hi ha normalitat democràtica els diré, amb tot el respecte, que, com en tantes altres conquestes i avanços, el temps acabarà donant la raó al progrés i a la convivència."

Pedro Sánchez en l'acte pel Dia Europeu de les Llengües celebrat aquest dilluns a Madrid (EFE)

Els socialistes i els comuns confien a aconseguir els suports necessaris per investir Pedro Sánchez, però també per aprovar els pressupostos. I és que amb la investidura no en tenen prou si es vol mantenir estabilitat durant la legislatura.

Des d'Esquerra asseguren que estan circulant documents sobre com hauria de ser una llei d'amnistia. Socialistes i comuns avisen que veuen molt difícil que aquesta llei d'amnistia es pugui aprovar abans d'una investidura de Pedro Sánchez. Aquesta setmana hauria d'entrar una proposta al registre del Congrés.

El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha demanat "poder explorar la possibilitat d'aprovar pressupostos" i ho ha destacat com "un element fonamental en el desenvolupament d'aquest govern".

El portaveu dels comuns, Joan Mena, aquest dilluns (Europa Press)


Debat d'investidura versus debat de política general

Demà, el debat d'investidura al Congrés coincidirà amb el debat de política general al Parlament. El president Aragonès s'enfrontarà al primer debat en solitari des de la sortida de Junts del govern.

Farà un discurs previsiblement llarg dividit en tres blocs: repàs de l'obra de govern, propostes de transformació del país i resolució de conflicte. Parlarà previsiblement d'amnistia i autodeterminació i caldrà veure si concreta la seva proposta sobre l'acord de claredat.

Aragonès tornarà a allargar la mà a Junts per anar plegats en la negociació a Madrid. Fins ara els dos partits independentistes han volgut treure rèdit de les negociacions per separat. Des de Junts s'exhibirà paper d'oposició i li retraurà manca de gestió i de govern dèbil en minoria.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCEn comúPPInvestiduraPSOEPedro SánchezDebat política generalAlberto Núñez Feijóo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut