El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu (EFE/Emilio Naranjo)

Sánchez diu que alguns destins turístics d'Espanya són més segurs que el Regne Unit

El president del govern espanyol defensa la monarquia parlamentària, però demana a Felip VI que faci passos cap a la "transparència i l'exemplaritat" de la Casa del Rei

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha criticat les recomanacions de no viatjar a Espanya que han fet alguns països com el Regne Unit, Bèlgica o els Països Baixos, i la decisió d'imposar quarantena a les persones procedents d'Espanya.

Considera que la quarantena és una mesura "desajustada" i fruit de l'"error" de les autoritats britàniques de valorar la incidència acumulada del conjunt d'Espanya sense tenir en compte que gairebé dos de cada tres contagis "estan focalitzats en dos territoris", l'Aragó i Catalunya.

I ha defensat que, precisament, els territoris que més britànics acullen són "destinacions turístiques segures".

Per això, ha explicat en una entrevista a Tele 5, el govern espanyol està treballant per aconseguir que el govern britànic apliqui criteris epidemiològics i recapaciti.

Sánchez ha anat més enllà, i ha assegurat que ara mateix hi ha més seguretat sanitària en algunes parts d'Espanya que al Regne Unit:

"Posi vostè el cas de les Canàries, de les illes Balears, de la Comunitat Valenciana o d'Andalusia, que tenen, insisteixo, una incidència acumulada del virus inferior a la que ara mateix s'està registrant al Regne Unit. O sigui, que, en termes epidemiològics, fins i tot seria més segur estar en aquestes destinacions que al Regne Unit."


A més, ha recordat que Gibraltar, que té frontera terrestre amb Espanya, ha decidit no aplicar cap quarantena.

També ha defensat que les comunitats autònomes estan "molt més ben preparades" per fer front a la Covid-19 que quan va començar la pandèmia.


Més morts dels que diu Sanitat

Encara sobre la pandèmia i les seves conseqüències, Sánchez ha admès que la xifra real de morts és, "evidentment", superior a la xifra oficial d'aproximadament 28.500 víctimes mortals reconeguda pel govern espanyol a través del Ministeri de Sanitat.

Una xifra que, d'entrada, contradiu les que han publicat organismes oficials com l'Institut Nacional d'Estadística (INE) o l'Institut Carlos III, a l'entorn de les 45.000 persones.

Ha explicat que, ara per ara, s'apliquen els criteris de l'Organització Mundial de la Salut i es comptabilitzen només les persones mortes que havien donat positiu.

I ha afegit que quan s'acabi la "maleïda pandèmia" es podrà tenir una xifra "més fefaent" de les víctimes mortals que ha causat.

Més enllà del nombre de persones mortes, Sánchez també ha volgut remarcar "les condicions en què han mort moltes persones, en una soledat absoluta".


Defensa de la monarquia parlamentària

Sánchez, d'altra banda, s'ha mostrat contrari a obrir el debat sobre el model d'estat i partidari de mantenir l'actual monarquia parlamentària, fruit del "pacte constitucional".

Considera que el debat monarquia o república -defensat pel seu soci de govern, Unides Podem- generaria "inestabilitat" en un moment en què Espanya, assegura, necessita "estabilitat".

"Nosaltres defensem el pacte institucional, i el govern i jo com a president el que farem és no soscavar ni les bases d'aquest pacte constitucional ni, per descomptat, contribuir a la inestabilitat."


És conscient, però, que la Casa del Rei ha de fer "passos" per connectar "des del punt de vista emocional amb el sentit de molts ciutadans que volen institucions transparents i exemplars".

Sobretot arran de les informacions que han anat publicant-se sobre la fortuna del rei emèrit, Joan Carles I, i els suposats delictes que hauria comès.

Per això, ha dit, "tot el que faci la Casa del Rei en aquesta direcció d'exemplaritat i transparència el govern d'Espanya i el conjunt de la societat ho aplaudiran".

En aquest sentit, considera que "cal agrair" els passos que ja ha fet Felip VI.

ARXIVAT A:
Coronavirus Casa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut