Sánchez anuncia un fons de 16.000 milions per a les autonomies per la Covid-19
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa

Sánchez promet 16.000 milions a les autonomies i la Generalitat reclama que arribin ja

Aquesta setmana el president del govern espanyol demanarà una nova pròrroga de 15 dies de l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que demanarà al Congrés una nova pròrroga de l'estat d'alarma de 15 dies més, fins al 24 de maig.

Sánchez ha anunciat aquesta quarta pròrroga assegurant que "l'estat d'alarma ha funcionat arreu", i ha tornat a insistir que "Espanya és un dels països més descentralitzats del món".

La recuperació de les autonomies

El president ha afegit que el seu govern ha decidit crear un fons de 16.000 milions d'euros "per a la recuperació social i econòmica" de les autonomies:

"Aprovarem un fons especial per a la reconstrucció social i econòmica dotat amb 16.000 mil milions d'euros, els detalls del qual compartiré demà a la vuitena conferència de presidents."

Segons ha dit, 10.000 milions seran per a despesa sanitària, 5.000 milions per a paliar la caiguda de l'activitat econòmica i els 1.000 milions restants per a despesa social.

Ha precisat que aquests diners serien "no reemborsables", és a dir, a fons perdut, ho ha qualificat d'"esforç extraordinari" del seu govern, i ha assegurat que és un exemple de "solidaritat interterritorial".


"De caràcter immediat"

El vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha valorat positivament aquest anunci fet per Sánchez, però ha dit que cal esperar a veure les condicions en què es gestionarà:

"Considerem que ha de ser no reemborsable i de caràcter immediat per aquest any, el repartiment ha de ser d'acord amb l'impacte del coronavirus i les necessitats futures i ha de ser no condicionat, és a dir, que les decisions en la seva gestió es prenguin a Catalunya mateix."

En aquest sentit Aragonès ha afegit que el govern català només demana "el mateix que ell (Sánchez) està demanant a Europa".

"No hi ha pla B"

Davant la possibilitat que hi hagi obstacles a la tramitació parlamentària de la pròrroga de l'estat d'alarma, Sánchez ha assegurat que "no hi ha pla B".

També ha donat per fet que la Covid-19 "s'està controlant" gràcies a les mesures que comporta l'alarma i que per això s'ha de mantenir durant la "desescalada".

Malgrat tot, el president del govern espanyol ha donat per fet que hi haurà «rebrots» de la pandèmia, i per això ha insistit en que els ciutadans "no abaixin la guàrdia".

A més dels 16.000 milions a fons perdut a les autonomies, Sánchez també ha anunciat una nova línia de crèdits ICO de 24.000 milions d'euros per a empreses petites i mitjanes i autònoms.

Ha reconegut les dificultats i les queixes que hi està havent per la gestió dels crèdits per part dels bancs i ha assegurat que s'està treballant per resoldre-ho.

 

PP i Cs, descontents

Els periodistes li han preguntat per les relacions amb les altres forces polítiques, i Sánchez ha assegurat que sempre que ha demanat una pròrroga ha parlat amb tots els líders.

El PP i Ciutadans no han trigat gens a contestar aquesta afirmació: els primers l'han acusat de mentir, assegurant que en 43 dies només els ha trucat 2 cops:



I Inés Arrimadas, actual líder de Cs, també li ha retret que faci 16 dies que no la truca:

Pel que fa als tests de coronavirus, el president del govern espanyol ha assegurat que Espanya és el cinquè país del món en nombre de tests fets, gairebé 2 milions fins al 30 d'abril.

Sánchez anuncia un fons de 16.000 milions per a les autonomies per la Covid-19
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut