Camions de transportistes circulant per l'autopista
S'estima que falten 16.000 transportistes a tot l'estat

S'ampliarà l'oferta per formar camioners i fer front a la falta de conductors joves

El govern vol potenciar l'oferta educativa per al sector de conducció de vehicles de transport per carretera, que actualment només s'imparteix a Vic

Actualitzat

El transport per carretera té un problema crònic, aquí i arreu: la falta de camioners. L'edat mitjana dels conductors va pujant, mentre que els joves no s'hi volen dedicar. El govern vol revertir-ho i per això ha anunciat que amplia l'oferta educativa en aquest sector.

Els últims estudis diuen que falten 16.000 transportistes a tot l'estat, segons informa Ramon Margalef, representant de la junta directiva del Gremi de Transport i Logística de Catalunya.

Fa anys que es nota la falta de camioners. Els professionals del sector es queixen de la invesió de temps que suposa i la poca remuneració econòmica que es rep a canvi.

L'Artur, un transportista que ve de Polònia, afirma a TV3 que cobra sobre 2.400 euros però per la feina que fa "és poc".

El govern ha decidit que vol canviar aquesta situació i per aquesta raó han decidit ampliar l'oferta educativa en el sector. Actualment, l'institut d'FP de Vic és l'únic de Catalunya on es pot estudiar un cicle de grau mitjà de conducció de vehicles de transport per carretera. A partir del curs vinent això canviarà, segons ha anunciat la directora general de Transport, Mercè Rius, al programa "Els matins" de TV3.

Rius corrobora que falten professionals però posa el focus en la falta d'aspirants, diu que el 20% de les vacants que surten no es cobreixen.

L'Institut de Vic va començar a impartir aquesta formació professional l'any 2017, és l'únic lloc que ensenya aquest cicle de grau mitjà i només des de fa quatre anys. A més, aquest any només ha omplert la meitat de les places que s'ofereixen.

Hem parlat amb Mercè Rius, directora general de Transports i Mobilitat, amb Cristian Coll, cap Departament Transport de Vehicles a l'Institut de Vic, i amb alguns estudiants de la problemàtica:

ARXIVAT A:
Mobilitat
Anar al contingut