Salut revisarà el toc de queda abans que acabi l'estat d'alarma
Salut estudia alternatives jurídiques a l'estat d'alarma (ACN / Miquel Codolar)

El govern revisarà el toc de queda abans que acabi l'estat d'alarma

"Som conscients que és una mesura efectiva, però està afectant a nivell emocional, especialment els joves", ha dit Ramentol

RedaccióActualitzat

Salut estudia l'impacte de la retirada del decret d'estat d'alarma, el pròxim 9 de maig, en les mesures que la Generalitat aplica a dia d'avui per fer front a la pandèmia de Covid-19.

En una entrevista a "El Suplement" de Catalunya Ràdio, el secretari general del departament, Marc Ramentol, ha suggerit que la principal que se sotmetrà a revisió és el toc de queda.

Una mesura que va entrar en vigor a Catalunya el 25 d'octubre passat i que, segons Ramentol, s'ha demostrat efectiva però amb un alt impacte emocional, sobretot entre els joves.

"En el cas del toc de queda, som conscients de dues coses. La primera és que és una mesura efectiva; la segona és que està afectant a nivell emocional, especialment les capes més joves de la nostra societat. No sé si cal que esperem al 9 de maig, però en tot cas la sotmetrem a una revisió constant per adaptar-la als requeriments epidemiològics del moment."


El Departament de Salut valorarà si s'ha de mantenir la mesura de cara al 9 de maig i, en cas afirmatiu, quina forma jurídica tindrà. Una decisió que s'ha de prendre en el Consell Interterritorial de Sanitat:

"Veurem si és una mesura necessària, i haurem de veure quines adaptacions normatives demanem a l'Estat perquè continuï donant cobertura al toc de queda."

Ara, sota l'estat d'alarma, les comunitats autònomes tenen cert marge i poden regular que el toc de queda entri en vigor entre les 22.00 i les 00.00 i que acabi entre les 5.00 i les 7.00.

En qualsevol cas, amb la fi de l'estat d'alarma, qualsevol restricció que involucri els drets fonamentals de la població --en especial, el toc de queda--, haurà de tenir un aval judicial:

"L'anunci de la fi de l'estat d'alarma el vam saber pels mitjans de comunicació, i ens va deixar perplexos. El 9 de maig estarem una mica millor del que estem ara, però no haurà acabat l'emergència pandèmica. I ni de lluny tindrem un percentatge suficient de població immunitzada."


Baixen de 500 les UCI

Aquest divendres Salut i Interior van anunciar que un pla de reobertura el 26 d'abril si la situació sanitària ho permet.

A dia d'avui, la velocitat de propagació de la Covid-19 ha baixat sis centèsimes respecte a ahir, i se situa a 1,32, segons les últimes dades del Departament de Salut.

El risc de rebrot també baixa dotze punts, fins a 346. La incidència acumulada puja lleugerament i passa de 260,94 a 262,28.

S'han notificat 1.505 nous casos per PCR o TA, i l'índex de positivitat se situa en el 6,14%. A Catalunya s'han administrat més dos milions de dosis de vacunes, i un 20% de la població n'ha rebut almenys la primera.

Actualment hi ha 1.679 pacients ingressats als hospitals per Covid, 17 més que ahir, mentre que els ingressos crítics baixen a 495, dotze menys que ahir.

S'ha informat de 17 noves morts, amb un total de 21.663 defuncions en tota la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Toc de queda
Anar al contingut