El govern prepara un pla de reobertura a partir del 26 d'abril si les dades ho permeten

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha confirmat que estudien "confinaments diferenciats" en funció de la situació epidemiològica

Actualitzat

El govern català mantindrà el confinament comarcal a partir de dilluns i durant els set dies següents, i els horaris d'obertura de la restauració i el comerç no canviaran.

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que la pròrroga de set dies de les mesures vigents es revisarà en funció de les dades epidemiològiques el dia 26 d'abril.

"Ho vam dir abans de les vacances: el problema no era la mobilitat, sinó fer les coses bé. Cal no fer passes enrere, com ha passat a Itàlia o França, és millor una desescalada lenta, però segura", ha avisat Sàmper.

El conseller d'Interior ha volgut tranquil·litzar els sectors "que més han patit" per les restriccions contra la Covid-19, com són la cultura i la restauració. "Han de tenir la visió que aquesta quarta onada la gestionarem amb uns elements diferents de les anteriors. No tant amb obre i tanca, sinó amb resiliència."

"No es poden plantejar processos d'obertura fins que no hàgim constatat que no sobrepassem el pic de contagis i la pressió assistencial a les unitats de crítics", ha dit Ramentol.

La restauració haurà de mantenir les restriccions d'horaris d'obertura a partir de dilluns (ACN/Gemma Tubert)


Massa pressió a les UCI

"Havíem demanat tenir aquesta setmana per disposar d'un marge per estudiar l'impacte de la Setmana Santa. No hi ha hagut una explosió per Setmana Santa. S'ha mantingut constant i els últims dies començaríem a entrar en una estabililització del creixement epidèmic", ha explicat Ramentol.

No obstant, "ara cal consolidar-ho i doblegar la pressió assistencial a crítics", ha puntualitzat. El secretari general de Salut ha volgut agrair a la ciutadania, als professionals sanitaris i als sectors econòmics, culturals i esportius la seva "coresponsabilitat" davant la contenció de l'epidèmia.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afegit que 500 hospitalitzats a les UCI per Covid-19 és una "xifra massa elevada, encara", perquè representen un 52% del total de crítics.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha dit que cal "corregir" el repunt de pacients crítics. No obstant, el conseller s'ha sumat als agraïments a la ciutadania pel compliment de les mesures durant la Setmana Santa: "Això s'ha traduït en el fet que el creixement no hagi estat vertical."


Toc de queda nocturn

De cara al venciment de l'estat d'alarma, el pròxim 9 de maig, Salut i Interior estudiaran les "alternatives normatives" perquè el govern de la Generalitat pugui mantenir els tocs de queda nocturns.

"El problema de la mobilitat no és la mobilitat en si, sinó què fem quan ens desplacem i les interaccions socials que tenim", ha dit el secretari general de Salut.

El govern estudia alternatives legals per mantenir el toc de queda (ACN/Marina López)


Àmbit territorial

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha confirmat aquest divendres que Salut i Interior valoren "confinaments diferenciats" en funció de la situació epidemiològica.

Un nou àmbit territorial d'aplicació de les restriccions de mobilitat per la Covid-19, com han demanat alcaldes de l'Ebre, del Pirineu o la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

"Analitzarem les particularitats de cada zona per trobar la unitat territorial més adequada", ha dit Sàmper, que ha afegit: "Les vegueries podrien ser la solució."
 

La situació epidemiològica

Segons el darrer balanç del Departament de Salut, la velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya se situa a 1,39, quatre centèsimes més que ahir, mentre que el risc de rebrot puja a 360, catorze punts més. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que és una xifra "afectada" per la Setmana Santa, però "els indicadors marquen estabilitat".

Hi ha 1.672 pacients ingressats als hospitals, 25 menys que en el balanç anterior, i 500 persones a l'UCI, 14 menys que fa 24 hores.

En paral·lel, la incidència a 14 dies també puja i passa de 256,68 a 259,09. S'han declarat 1.712 nous casos confirmats per PCR o TA, amb una taxa de positivitat del 7%.

Fins a dia d'avui, a Catalunya, 1.514.071 persones han rebut la primera dosi de la vacuna, i 485.345, totes dues. Per Setmana Santa se'n van administrar 270.000.

Durant tota la pandèmia s'han confirmat 624.984 casos positius de Covid-19 i hi ha hagut 21.612 defuncions.

ARXIVAT A:
ProcicatCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut