A la nit, durant vuit hores, no es podrà estar al carrer (EFE/Enric Fontcuberta

Catalunya estrena el toc de queda: de 10 de la nit a 6 del matí

El govern aprova la restricció de la mobilitat nocturna de 10 de la nit a 6 del matí amb algunes excepcions, com la tornada de la feina i les activitats culturals

RedaccióActualitzat

A les sis del matí s'ha acabat la primera nit de toc de queda a Catalunya sense incidents destacables, tret d'una protesta d'unes seixanta persones a la plaça Espanya de Barcelona contra les mesures anticoronavirus que ha acabat amb quatre detinguts, acusats d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat.

Aquest diumenge a les deu ha començat l'anomenat "confinament nocturn": entre les deu de la nit i les sis del matí. El govern de la Generalitat ha explicat que la mesura entra en vigor després de l'aprovació de l'estat d'alarma al Butlletí Oficial de l'Estat.

Aquesta primera nit de toc de queda ha tingut un caràcter pedagògic, és a dir, que no s'han aplicat sancions.

Ningú pot ser al carrer durant les vuit hores que van des de les deu de la nit fins a les sis del matí, si no és per raons de feina o de força major, com emergències de salut o per tenir cura de familiars dependents.

Els establiments han de tancar a les nou del vespre, per donar una hora de marge perquè els clients i treballadors tornin a casa. Les activitats culturals es podran allargar fins a les deu i els assistents tindran temps de tornar a casa fins a les onze de la nit.


El govern ja ha explicat que es contemplen excepcions per permetre els desplaçaments de tornada a casa. També es permet treure a passejar el gos de quatre a sis de la matinada i les activitats culturals poden tancar més tard, a les deu de la nit.

Les excepcions no inclouen l'esport federat. El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, ha explicat que la Secretaria ha demanat al Procicat que l'horari de tancament d'instal·lacions esportives fos com el dels espectacles culturals, a les deu, però la seva demanda ha estat "desestimada":


"Necessari però insuficient"

El govern ha reunit el Procicat després de l'aprovació de l'estat d'alarma per part del Consell de Ministres, amb la intenció de donar un paraigua legal que pugui emparar mesures com aquesta. Un cop valorat el decret al detall, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que "és necessari però insuficient". Assegura que permet fer moltes coses, però "no totes les que voldria fer la Generalitat".

Sàmper ha afirmat que el segon estat d'alarma habilita a aplicar menys mesures que durant la primera onada de la Covid. Entre d'altres, posa d'exemple el confinament diürn, que no està inclòs al decret. Es pot fer un confinament perimetral de ciutats i fins i tot de la tota la comunitat autònoma, però no de persones al seu domicili durant el dia.

Sàmper diu que "no és un exemple de cogovernança" com se'ls havia plantejat que seria des del govern espanyol. Ha argumentat que de les quatre competències que se'ls permet, dues ja les exerceixen -la limitació de les reunions a sis persones i l'aforament en activitats religioses-. De més, permet el toc de queda, que s'aplica des d'aquest diumenge, i restringir les entrades i sortides del territori.

El titular d'Interior confia que es pugui "solucionar" un cop el govern espanyol rebi aquestes "crítiques constructives".

 

Aquest diumenge al migdia també es va reunir el Comitè Executiu de Crisi per a la Covid-19. Es va infromar els representants del món local de les mesures en una reunió amb el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i els consellers d'Interior i Salut, Miquel Sàmper i Alba Vergés.

 

Multes de fins a 6.000 euros

L'incompliment del toc de queda es castigarà amb multes que aniran des d'un mínim de 300 euros fins a un màxim de 6.000 "per als casos de reincidència o desobediència", segons va avançar dissabte el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

Interior també ha recuperat el document de declaració d'autoresponsabilitat que ja es va instaurar durant el confinament del mes de març.

El conseller Sàmper ha avisat que hi haurà molta presència policial al carrer i que els Mossos i les policies locals treballaran de manera coordinada per garantir el compliment de les restriccions.

ARXIVAT A:
Toc de quedaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut