Un soldat a la seva posició, a la regió de Donetsk, aquest dilluns, al costat d'un míssil antitanc Javelin (Reuters/Serhii Nuzhnenko)

Rússia ha començat la "batalla del Donbass", segons el president d'Ucraïna

Volodímir Zelenski afirma que "ha començat la gran batalla" a l'est del país

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegura que les forces russes ja han començat l'ofensiva a l'est del país. Ha parlat de la "batalla del Donbass" i ha dit que "una gran part de l'exèrcit rus està ara centrat en aquesta ofensiva".

"Ara podem dir que les forces russes han començat la batalla del Donbass, per a la qual s'han preparat des de fa temps", ha afirmat en un vídeo fet públic aquest dilluns, abans d'afirmar: "No importa quantes tropes hi enviïn; lluitarem, ens defensarem".

Tancs ucraïnesos circulant per un poble de la regió de Donetsk, aquest dilluns (Reuters/Serhii Nuzhnenko)

El cap de gabinet de Zelenski, Andrí Iermak, ha assegurat que "el nostre exèrcit és molt fort" i que podrà contenir l'ofensiva russa en aquesta "segona fase de la guerra".

Diversos alts funcionaris del govern ucraïnès ja havien avançat que Moscou tenia a punt una nova ofensiva al flanc oriental del país. Des dels Estats Units, el Pentàgon ja havia alertat que Rússia estava enviant reforços de material i soldats a la regió.
 

Almenys vuit morts en les últimes hores

El governador regional de Lugansk, Serhí Gaidai, ha dit que l'ofensiva al Donbass ha començat en una de les ciutats d'aquesta província, Kreminnà, on quatre persones haurien mort quan intentaven marxar. I quatre més han mort a causa dels bombardejos russos a la regió veïna de Donetsk, segons el governador regional Pavló Kirilenko.

La població de Sievierodonetsk, a Lugansk
La població de Severodonetsk, a Lugansk(Reuters/Serhii Nuzhnenko)

Mitjans ucraïnesos també han informat d'explosions al llarg de la frontera del Donbass, on haurien estat bombardejades les ciutats de Màrinka, Sloviansk i Kramatorsk.


Segona fase de l'atac rus?

A finals de març, el Kremlin va assegurar que donava per tancada una primera fase de l'ofensiva i es volia concentrar en el Donbass. L'exèrcit rus va assegurar llavors que guanyava territori al Donbass, en la seva estratègia per consolidar un corredor des de Donetsk fins a Odessa.

Vladímir Putin va afirmar que havia conclòs una fase del conflicte i Serguei Rudskoi, cap d'Operacions de l'Estat Major de les Forces Armades, va concretar que volien focalitzar l'atac a l'est.

Rudskoi ja havia anunciat que les forces prorusses controlen el 93% de la regió de Lugansk i el 54% de la regió de Donetsk, les dues zones que formen el Donbass, el territori de l'est d'Ucraïna controlat parcialment per forces prorusses des del 2014.

Bombardejos a Lviv, Khàrkiv i Kíiv

Més enllà de l'ofensiva al Donbass, aquest dilluns també han revifat els atacs amb míssils a diverses ciutats, inclosa la capital. A Lviv, a l'oest, a prop de la frontera amb Polònia, els bombardejos han causat les primeres víctimes civils en aquesta ciutat, fins ara considerada segura, que ha estat la porta de sortida -i ara també d'entrada- per a molts ucraïnesos desplaçats per la invasió russa.

També s'han sentit explosions a Khàrkiv, la segona ciutat del país, situada a l'est, a tocar del Donbass, a Mikolaiv, en el sud, i a Zaporíjia, al sud-est a la capital ucraïnesa, Kíiv.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut