Imatge institucional oferta pel govern rus de la vacuna Sputnik V (Wikipedia)
Moscou

Rússia comença a produir la seva vacuna de la Covid vulnerant els protocols mèdics

El govern de Putin assegura que es començarà a comercialitzar a finals d'agost i que ja hi ha 1.000 milions de dosis encarregades

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El ministre de Salut de Rússia ha anunciat aquest dissabte que ja ha començat la producció de la vacuna contra la Covid-19 que va aprovar aquest dimarts l'administració encapçalada per Vladímir Putin.

Aquesta vacuna s'ha desenvolupat des del maig amb el nom de Gam-COVID-Vac i la intenció és començar a comercialitzar-la a finals d'agost amb el nom comercial de Sputnik V.

Mostres de la vacuna Gam-COVID-Vac en una imatge institucional presa el 6 d'agost (Reuters)

Era una aspirant a vacuna que havia arribat tard a la cursa per aconseguir un remei contra el coronavirus, però està cremant etapes a un ritme trepidant.

Segons les informacions oficials, en menys de 2 mesos ja ha superat les fases I i II d'assajos clínics, i tot just ara comença la fase III, l'última i definitiva per provar que és eficaç.

Un científic prepara mostres durant la investigació d'una vacuna contra el coronavirus a Rússia (Reuters/Anton Vaganov)


Vulneració de protocols

El problema és que no s'ha fet pública la informació científica sobre aquestes fases ni s'ha posat a prova per experts independents, cosa que vulnera els protocols internacionals sobre medicaments.

La mateixa aprovació feta aquesta setmana és una vulneració encara més greu, perquè s'ha fet quan encara no ha començat la fase III, necessària perquè les agències de medicaments la validin.

Per tot això la llista de candidates a vacuna de l'OMS situa la futura Sputnik V en dinovè lloc, força per darrere de les que estan en fase III.

És el cas del projecte de vacuna de la Universitat d'Oxford, 4 de xineses, una nord-americana i una d'alemanya, cap de les quals té previst comercialitzar-se abans d'acabar l'any.

Els metges russos no se'n refien

Tot això ha generat molts dubtes i recels per part de la comunitat científica, també la de Rússia: més del 50% dels metges del país no volen posar-se-la:


 

Malgrat tot, el govern rus treu pit i assegura que la vacuna, desenvolupada per l'institut estatal de recerca Gamaleia de Moscou, ha generat un molt bon nivell d'anticossos a les persones que se l'han administrat.

El cert és que a finals de juliol van anunciar que la començarien a produir al setembre, però pocs dies després han accelerat el procés, aprovant-la i començant-ne la producció.


1.000 milions de dosis

El govern rus assegura que hi uns 20 països interessats a comprar-la, i que ja té peticions per comprar-ne 1.000 milions de dosis, a un preu de gairebé 6 euros cadascuna.

L'Índia, Sèrbia i les Filipines han expressat públicament la intenció de comprar aquesta vacuna, malgrat que encara ha de superar la fase III.

En definitiva, un pas més en l'acceleració de la cursa d'investigadors i farmacèutiques per aconseguir una vacuna contra el coronavirus, que ja havia trencat tots els registres coneguts.

La cursa per ser el primer

En aquest cas, però, ha primat clarament la intenció del president rus Vladímir Putin de perseguir el prestigi de ser el primer país que aconsegueix la vacuna.

El problema és que ho està fent a base de vulnerar els protocols de seguretat científics establerts internacionalment durant les últimes dècades, una aposta temerària.

El president de Rússia, Vladímir Putin (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut