Rússia vol guanyar la cursa per la vacuna contra la Covid i aprovar-la a l'agost

El govern rus anuncia que es començarà a produir al setembre, molt abans que altres projectes, però no ha seguit els protocols internacionals per estar homologada

Manel Alías TortActualitzat

La primera vacuna registrada contra la Covid-19 serà, molt probablement, russa. La que ha desenvolupat el centre Gamaleia, conjuntament amb científics del Ministeri de Defensa.

Ho ha confirmat la viceprimera ministra, Tatiana Gólikova, a Putin. En el seu anunci s'entreveu per què poden produir-la abans que altres projectes científics més avançats, com el de la Universitat d'Oxford. L'aprovaran mentre, en paral·lel, continuaran la fase final d'assajos.

Tatiana Gólikova, viceprimera ministra:

"Preveiem que el govern la registri a l'agost, amb la condició de fer després un assaig clínic amb 1.600 persones. I la previsió és que es comenci a produir al setembre."


I, per si no n'hi hagués prou, la segona vacuna també podria tenir segell rus, del centre Vector, i es podria produir a partir de l'octubre.

Putin ha respost que el més important és que sigui eficient i segura, i per això ha demanat que s'actuï amb cautela. Però és clar que voldria lluir la medalla de ser els primers.
 

Rússia és el quart país en nombre de positius, però, tot i que la dada és discutida, té oficialment una taxa de mortalitat baixa. El president rus afirma que gràcies a una bona gestió s'han salvat milers de vides. I encara que el mètode per obtenir la vacuna sigui també discutit, el Kremlin celebrarà la fita.

De moment, hi ha poca bibliografia científica sobre el primer projecte rus. Però el microbiòleg que el lidera va explicar al mitjà Meduza que hi havia molta feina ja feta amb les vacunes que han desenvolupat per a l'Ebola i sobretot per a la MERS, la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, semblant a la Covid-19.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus RússiaVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut