El govern grec ha destinat més de 20 milions d'euros a la restauració del recinte palatí

Reobre a Grècia el palau on van coronar rei Alexandre Magne, després de 16 anys tancat

Situat a la Macedònia Central, és la construcció palatina més gran de l'antiga Grècia

Des d'aquest cap de setmana ja és possible visitar el recinte palatí més gran de l'antiga Grècia. Es tracta del palau de Filip II, el pare d'Alexandre Magne, que ha estat tancat els últims 16 anys perquè s'hi han fet obres de restauració.

Situat al jaciment arqueològic d'Egas, l'actual ciutat de Vergina, a la Macedònia Central, el palau té una extensió de 15.000 metres quadrats. Consta d'un gran pati quadrat envoltat de 16 columnes a cada costat, la part més ben conservada del conjunt arquitectònic. 

Va ser en aquest magne escenari on l'any 336 van coronar Alexandre Magne com a rei, quan tenia 20 anys. Va ser pocs minuts després que un capità de la guàrdia reial assassinés el seu pare, Filip II de Macedònia.

La construcció del palau d'Egas va començar a mitjans del segle IV aC i es va convertir en una de les edificacions de l'antiga Grècia que més admiració aixecava. Situat a la capital del regne macedoni, al nord de l'actual Grècia, aquest palau va ser el punt de sortida de totes les expedicions bèl·liques de l'imperi d'Alexandre el Gran. 

El gran palau de Filip II va quedar en l'oblit després de la decadència del regne macedoni i no va ser fins al 1865 que va atreure l'atenció dels arqueòlegs, que, durant un segle, van treballar per recuperar i treure a la llum el que havia estat el punt neuràlgic del regne.

Va ser en aquest magne escenari on l'any 336 van coronar Alexandre Magne, just després de l'assassinat del seu pare
Va ser en aquest magne escenari on l'any 336 van coronar Alexandre el Gran, just després de l'assassinat del seu pare (EFE/Ministeri de Cultura de Grècia)

L'any 2007 es va iniciar un ambiciós programa de manteniment i restauració pressupostat en més de 20 milions d'euros. En aquests anys s'ha ampliat la zona excavada i s'ha fet un registre sistemàtic de totes les peces trobades, inclosos desenes de milers d'elements arquitectònics de pedra, grans superfícies cobertes amb mosaics i també les incrustacions de marbre que decoraven el palau. 

La restauració es va donar per acabada l'any 2022, però no ha estat fins al gener del 2024 que el govern grec s'ha decidit a tornar a obrir el recinte al públic. 

Qui vulgui desplaçar-se fins a Vergina per veure les restes del palau de Filip II i Alexandre Magne pot aprofitar per visitar el Museu de Vergina, situat a pocs metres, on hi ha la tomba del rei Filip. 

 

 
ARXIVAT A:
ArqueologiaGrècia
Anar al contingut