Recuperar empreses amb la fórmula de cooperativa

Gil TollActualitzat

En temps de crisi les empreses tenen dificultats i moltes poden acabar desapareixent deixant sense feina els treballadors. Una alternativa per aquests casos és la formació d'una cooperativa per seguir l'activitat.

AbaCiel és el nom de la cooperativa que han format tres psicòlogues especialitzades en el tractament de nens autistes. Fins a l'estiu passat funcionaven com una empresa convencional, que era propietat d'una terapeuta nord-americana. Per problemes de gestió es van acumular els deutes i l'empresària va voler tancar. Llavors va sorgir la iniciativa de les treballadores de seguir en forma de cooperativa perquè aquesta fórmula els ha de permetre accedir a determinades subvencions en el futur.


Al polígon industrial de Sant Quirze del Vallès hi ha la cooperativa Sinergia. És el nom que han escollit els tres germans Riera per transformar l'empresa dels seus pares, que va entrar en crisi el 2008. L'empresa feia prestatgeries de PVC i distribuïa material sanitari. Ara hi han afegit altres activitats i es mostren disposats a acollir nous socis.

La cooperativa la formen els germans i els antics treballadors de l'empresa, que ara es troben al mateix nivell. De fet, la igualtat es porta a l'extrem que els salaris que cobren els socis són idèntics, sense tenir en compte quina mena de feina fa cadascú. La Mireia Riera ho explica així:

"Al final és tan important el que fan els que treballen al magatzem com el que fem els que treballem a les oficines. Som tots iguals, creiem en el fet de repartir la riquesa i ho hem fet així."


A Manresa funciona des de fa més d'un any la cooperativa PM Postal, formada per antics treballadors d'Unipost, la gran empresa de carteria privada que va fer fallida. Un grup de treballadors va intentar refer l'activitat amb una societat limitada i un inversor particular, però no va funcionar i es van decidir a fer una cooperativa.

Ara són vuit carters que reparteixen 50.000 enviaments mensuals i 4.000 notificacions, la major part de l'Ajuntament de Manresa. Diuen que de vegades els costa hores de discussió arribar a acords, però ara mateix tots aposten per seguir com a cooperativa perquè se senten empoderats i responsables del seu futur.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut