Façana de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu, a Barcelona (Google Street View)

Recorren el cas de la Kira: la família manté que es va suïcidar per bullying al Pare Manyanet

L'escola ha dit a les famílies del centre que el cas ja està arxivat, però els pares afirmen que tant ells com l'Ajuntament de Barcelona l'han recorregut a l'Audiència

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts s'ha sabut que a l'octubre el jutjat 31 de Barcelona va arxivar el cas contra l'escola Pare Manyanet del barri de Sant Andreu pel suïcidi de l'alumna Kira López el 2021.

Ho ha comunicat per carta la direcció del centre a les famílies, afirmant que el jutge va concloure: "No existeix indici que indiqui que Paula Kira patís assetjament escolar".

La carta, que s'ha fet pública, l'ha contestat aquest mateix dimarts l'advocada de la família, Carla Vall, que ha dit que l'arxivament del cas l'ha recorregut la família i l'Ajuntament de Barcelona a l'Audiència Provincial.


L'advocada, "sorpresa per la inacció judicial" d'Educació

Vall ho ha explicat a Twitter, on s'ha mostrat "sorpresa per la inacció judicial de la Generalitat", que també està personada a la causa, i ha assegurat que no s'ha fet prou per resoldre-la:

"Els casos d'assetjament escolar són sempre complexos. Moltes conductes que, en cas de ser adults no hi ha dubte sobre si són delictives, en menors seguim pensant que són coses de nens."

 

"No consta cap tipus d'assetjament"

La carta de la direcció del Pare Manyanet assegura que "ni l'escola ni cap dels seus membres han estat mai objecte" de la investigació policial i judicial d'aquest cas.

També que jutjat i els Mossos van analitzar les dades del telèfon, les xarxes socials i l'ordinador de la Kira i que van interrogar 10 companys i amics seus sense trobar cap indici d'assetjament:

"No consta denúncia o manifestació d'amics, companys o professors que Paula Kira estigués patint cap tipus d'assetjament."

La carta també diu que el jutge va considerar que un correu electrònic trobat a la bústia de la Kira amb les paraules "mort" i "mor", era un missatge que "un company seu li va enviar per error".

Protesta contra l'assetjament escolar, amb imatges de l'alumna de Pare Manyanet que es va suïcidar
Protesta contra l'assetjament escolar, amb imatges de l'alumna de Pare Manyanet que es va suïcidar (ACN)

Els pares diuen que la Fiscalia s'ha afegit al recurs

Els pares de la Kira han assegurat que l'escola sap que el cas no està tancat, que està recorregut i han afegit que fins i tot la Fiscalia s'ha sumat al seu recurs.

El pare, José Manuel López Viñuela, ha insistit a Twitter que el centre coneixia les denúncies, i ha suggerit que han enviat ara la carta perquè venen les jornades de portes obertes i perquè tenen por per les matrícules:

Els pares de la Kira entregant les signatures per demanar una llei contra el bullying, el 3 de novembre del 2022 al Congrés dels Diputats (EFE)

Un cas que ha generat una campanya d'abast estatal

La Kira López es va suïcidar el 19 de maig del 2021, quan tenia 15 anys i feia 3er d'ESO, i poques setmanes després els pares van enviar una carta al Síndic de Greuges dient que havia patit bullying i acusant l'escola de no haver fet res.

El Departament d'Educació va engegar una investigació, que va tancar el setembre d'aquell any concloent que no hi havia indicis que la Kira hagués patit assetjament a l'escola.

Mentrestant, els pares de la noia van engegar una campanya perquè el bullying sigui delicte i el novembre van portar al Congrés dels Diputats les 230.000 signatures que han recollit.

Escola investigada per acomiadar l'informàtic que va denunciar un capellà

L'escola Pare Manyanet de Sant Andreu va ser notícia fa pocs dies, quan es va saber que l'investiguen judicialment per haver acomiadat l'informàtic que va denunciar un capellà que tenia contingut pedòfil a l'ordinador.

Va passar el març del 2021, després que el capellà, de 64 anys i que feia de professor a l'escola, li demanés ajuda per arreglar l'ordinador, i l'informàtic hi va trobar 39 gigues de material audiovisual pedòfil.

Els Mossos van detenir el capellà i l'escola el va apartar de les seves funcions, però també va expedientar l'informàtic per considerar que havia atemptat "de manera injusta" contra la intimitat, la privacitat i la imatge del capellà.

 

 

ARXIVAT A:
Educació JudicialBullyingAssetjament escolar
Anar al contingut