Imatge d'arxiu de Rubalcaba i Rajoy, reunits a La Moncloa
Imatge d'arxiu de Rubalcaba i Rajoy, reunits a La Moncloa
Oviedo

Rajoy i Rubalcaba tanquen la campanya d'Astúries fent una crida al bon govern

Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba ja han tancat campanya a Astúries, on aquest diumenge se celebren eleccions, i tot dos han apel·lat al bon govern. Francisco Alvárez Cascos, elegit president autonòmic el juny passat, les va convocar davant la impossibilitat de tirar endavant els pressupostos.

RedaccióActualitzat
Durant el míting central de campanya, aquest dijous al vespre, acompanyat del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i l'expresident Felipe González el candidat socialista a la presidència del principat, Javier Fernández, ha manifestat que el seu partit "té molta història" i tot i que ha provat el gust amarg de la derrota moltes vegades", ara sap que té la responsabilitat de "rescatar" el socialisme a tot l'Estat. Segons Fernández, la convocatòria d'eleccions rau al fracàs "total i rotund" de la dreta asturiana, que han avançat eleccions en un moment "crític" per la comunitat, amb gairebé 100.000 aturats.

Rubalcaba ha dit, per la seva banda, que tant Rajoy com Álvarez-Cascos, "pensen el mateix, diuen el mateix i voten el mateix" i "només es barallen pel poder i per veure qui mana".

Per contra, el president de Fòrum, Francisco Álvarez-Cascos, s'ha mostrat convençut d'haver encertat a tallar de soca-rel i convocar eleccions anticipades. Ho ha dit a l'Auditori Príncipe Felipe d'Oviedo, on també ha fet broma que la candidata del PP, Mercedes Fernández, se la consideri de "casquista". Tot i això, ha dit que no se'n refia i ha recordat que la candidata popular va començar amb ell ara fa tres dècades a l'Ajuntament de Gijón i el 2010 va defensar la seva candidatura al Principat.

Mercedes Fernández, per la seva banda, ha animat a votar "projectes grans i sòlids" com els de la seva formació. I és que considera que projectes "petits i personals" com el de candidat de Fòrum no tenen esperança de vida.

Rajoy, en el mateix míting a Villaviciosa, ha ofert als asturians començar una nova etapa que suposi "tornar a la normalitat amb un govern que governi, que prengui decisions i adopti les reformes que calgui". En aquest sentit, ha posat com a garantia el fet que governi a gairebé a tot l'Estat i a Europa. A Álvarez Cascos, tot i que sense citar-lo, ha dit que "no es pot imposar la voluntat per sobre de tot" en democràcia.

Els sondejos donen per guanyadors els socialistes

Els sondejos indiquen que no podrà repetir ara la victòria i PP i PSOE pugnen per treure partit del seu esfondrament. De moment, donen com a guanyadors els socialistes amb un petit avantatge sobre els populars. Sigui quin sigui finalment el resultat, tot indica que hi haurà d'haver un pacte de govern.

Els dos grans partits, però, encara no parlen d'aliances postelectorals i es limiten a negar la capacitat del rival per governar.



Anar al contingut