El Mirador del Riu Ter a l'Esquirol, a Osona, fa dos anys, estava ple i ara presenta aquest estat (CCMA)

Quines són les restriccions per sequera que afecten 27 comarques a partir de divendres

El govern amplia les mesures per estalviar aigua a la conca del Ter-Llobregat i a Darnius-Boadella, i en total afectaran 6,7 milions d'habitants

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha posat en marxa l'ampliació de l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat i a Darnius-Boadella. D'aquesta manera, les restriccions d'aigua arribaran a 514 poblacions de 27 comarques i afectaran 6,7 milions de ciutadans.

Les restriccions d'aigua se centren en usos com ara el reg agrícola (s'ha de reduir en un 25%), l'aigua per a usos ramaders (10%), industrials (5%) i usos recreatius que impliquin reg (30%), com ara el golf i altres (5%). No afecten, però, el consum domèstic.

En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l'hora d'omplir piscines o netejar els carrers o els vehicles, entre d'altres.

La limitació que s'estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia

Consulteu en aquesta taula si el vostre municipi està en alerta i, per tant, afectat per aquestes restriccions.

Cal tenir present que Catalunya es divideix en dues demarcacions pel que fa a la gestió de l'aigua, i l'ACA només té plenes competències en les conques internes, que afecten els municipis que trobareu en aquesta taula. 

Les conques intercomunitàries --que afecten els rius que travessen diverses comunitats autònomes, com són el riu Ebre, el riu Segre, les dues Nogueres i el riu Garona-- també les gestiona l'Estat, i els barems i nivells d'alerta no són iguals en cada cas. Per això no estan inclosos a la taula.

 

 

A Barcelona ciutat les restriccions s'han activat ja aquest dimecres. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat que pel que fa als ciutadans només es podran regar els jardins privats dos dies a la setmana. En cas d'habitatges, aquells amb numeració parell podran regar els dimecres i els dissabtes, aquells amb numeració senar, els dijous i els diumenges.

La neteja de vehicles haurà de realitzar-se en establiments comercials dedicats especialitzats que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests espais, queda prohibit usar mànegues d'aigua amb aquesta finalitat. 

Alhora, es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes, terrasses i similars utilitzant mànegues d'aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d'aigua per arrossegar la brutícia.

Badia ha explicat que Aigües de Barcelona controlarà l'activitat d'aquestes finques privades i, si detecta que no s'han reduït els consums d'aigua, avisarà l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és l'administració que controla l'abastiment d'aigua potable. Badia ha remarcat que en cas que es detecten incompliments s'aplicaran les corresponents sancions.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut