Vista aèria de com el riu Amazones serpenteja entre boscos densos
L'expedició recorrerà uns 7.000 quilòmetres a través del Perú, Colòmbia i el Brasil (Flickr)

Quin és el riu més llarg del món? Una expedició vol demostrar que és l'Amazones i no el Nil

Una ambiciosa expedició prevista per a l'any que ve recorrerà més de 7.000 quilòmetres per intentar sortir de dubtes

RedaccióActualitzat

Una expedició prevista per a l'abril de l'any que ve vol recórrer l'Amazones per intentar demostrar que aquest riu no és només el que té més cabal, sinó que també és el més llarg del món. Actualment, aquest títol el té el riu Nil, que flueix a través del nord-est de l'Àfrica abans d'arribar al mar Mediterrani a través d'Egipte.

El debat sobre quin dels dos pot ser el més llarg ve de lluny i té relació amb els dubtes que hi ha sobre on comença realment l'Amazones. Històricament, s'ha situat el seu origen a la capçalera del riu Apurímac, al sud del Perú. Si fem cas d'aquests càlculs, corroborats per l'Enciclopèdia Britànica i el rècord Guiness, el riu sud-americà tindria uns 6.400 quilòmetres, mentre que el Nil arribaria, aproximadament, als 6.650 quilòmetres.

Però els estudis d'un explorador nord-americà, James "Rocky" Contos, afirmant haver descobert una font de riu més distant: el riu Mantaro, al nord del país andí, poden fer canviar les coses. Aquest neurocientífic, que va publicar la seva investigació l'any 2014, apunta que segons els seus càlculs, el descobriment de la nova font afegiria, com a mínim, 77 quilòmetres a la longitud de l'Amazones en comparació amb el que es considerava prèviament.


Una expedició de 7.000 quilòmetres

L'expedició brasilera que intentarà contrastar sobre el terreny aquesta tesi estarà capitanejada per Yuri Sanada. Sanada comptarà amb una cinquantena de col·laboradors que no només se centraran a mapejar el riu, sinó que tindran altres objectius, com documentar el riu de manera completa, destacant la rica biodiversitat de la regió de la selva amazònica, així com fer èmfasi en la necessitat que la comunitat internacional treballi conjuntament per ajudar a conservar-la.

Vista aèria de l'Amazones
Vista aèria de l'Amazones (Pexels/Tom Fisk)

La ruta de l'expedició planejada és de 7.000 quilòmetres a través del Perú, Colòmbia i el Brasil, començant des de la seva nova font, al Mantaro, als Andes peruans. També està previst que, uns mesos més tard, una expedició secundària iniciï un altre conjunt de mesuraments començant des del riu Apurímac, considerat tradicionalment com el punt d'origen de l'Amazones. En aquesta part del projecte hi participarà l'exploradora francesa Celine Cousteau, neta del famós oceanògraf Jacques Cousteau.

La futura expedició ja ha aconseguit el suport d'Explorers Club, una reconeguda associació nord-americana que promou l'exploració científica i l'estudi de camp. També ha arribat a un acord amb IMAX Corporation per fer una pel·lícula i un documental del projecte, i un altre amb la Universitat de Harvard per elaborar una nova versió del mapa del riu Amazones.

Així mateix, es treballarà conjuntament amb investigadors d'universitats del Brasil, Perú, Colòmbia o els Estats Units, que participaran en diversos punts del recorregut amb l'objectiu de fer arribar tecnologia sostenible a les comunitats indígenes de l'Amazònia. I és que l'expedició s'ha anat bastint a partir de l'òptica ecologista. Així, per exemple, les embarcacions que es faran servir seran impulsades amb energia solar i pedals.


Els perills de la selva

L'expedició, però, no estarà lliure de perills. Segons ha explicat Yuri Sanada, a més dels riscos naturals que poden sorgir en aquesta part salvatge del planeta, la part més perillosa del trajecte és la interacció humana:

"Cada cop que ens trobem algú a la selva, haurem de preguntar-nos si són narcotraficants, enemics, o simplement una tribu amiga que ens convida a sopar".

Per això, l'expedició ja treballa en coordinació amb les autoritats locals per assegurar escortes armades sobretot en àrees conegudes per la mineria il·legal i el tràfic de drogues. També preveuen equipar les cabines dels vaixells amb fibres a prova de bales i fletxes.

Més enllà de tots aquests factors, l'èxit de l'expedició està per veure, entre altres coses, i segons expliquen els seus responsables, per "la naturalesa dinàmica i complexa de les vies fluvials i per les interpretacions humanes al voltant de les fonts i punts finals acceptats dels rius".

El riu Nil, considerat fins ara com el més llarg del món (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Els responsables de l'expedició ja han dit que en un futur també tenen la intenció de realitzar una exploració semblant al riu Nil.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAmazòniaRecerca científica
Anar al contingut