Barcelona

Què fa falta per investir Puigdemont en primera volta?

RedaccióActualitzat

Es pot investir Puigdemont a la primera volta?

Ha de ser per majoria absoluta. Es necessiten 68 de 135 diputats. La majoria sobiranista suma 70 diputats. Però, sense els cinc diputats de Brussel·les, en sumen 65 i no és suficient.

De moment, tots cinc han demanat el vot per delegació: Ponsatí, Puig, Comín, Serret i Puigdemont. Perquè sigui possible que votin, ho hauria d'aprovar la Mesa però també ho podria votar el Ple en el debat d'investidura. Si finalment fos així, s'evitaria que la mesa incomplís un possible recurs del Constitucional.

Si és a Brussel·les, de quina manera podria ser investit?

S'ha especulat amb la via telemàtica, però és l'opció més improbable. L'altra opció és que un diputat llegeixi el programa que presenta el candidat. La controvèrsia s'obre un altre cop. Pels altres partits, si el candidat no hi és físicament, s'invalida el ple. No volen una investidura a distància. I amenacen de prendre mesures.

El Tribunal Constitucional pot impedir-ho?

Un altre cop, el temps és clau. El govern espanyol està explorant totes les possibilitats per evitar la investidura de Puigdemont. Però, si la decisió es pren el mateix dia del ple, pot ser que el Tribunal Constitucional no tingui temps de suspendre'l i, llavors, Puigdemont podria ser investit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut