Pep Guardiola, Julio Iglesias, Vladimir Putin, Elton John, Shakira o Tony Blair surten als Papers de Pandora recopilats pel Consorci Internacional d…
Pep Guardiola, Julio Iglesias, Vladímir Putin, Elton John, Shakira o Tony Blair surten als Papers de Pandora recopilats pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ)

Putin, Tony Blair, Guardiola, Shakira o Elton John: els noms dels Papers de Pandora

RedaccióActualitzat

Primeres figures de la política mundial i noms ben coneguts del món de l'esport, la música o la moda apareixen en els denominats Papers de Pandora.

El president rus Vladímir Putin, Tony Blair, exprimer ministre del Regne Unit, Abdullah II, rei de Jordània, i els presidents de Kènia, l'Equador i UcraÏna han amagat propietats en societats offshore.

A la llista també hi figuren l'exentrenador del Barça Pep Guardiola i els cantants Elton John, Shakira i Julio Iglesias. El bateria dels Beatles, Ringo Starr i la model Claudia Schiffer són altres dels investigats.

Segons ha informat La Sexta, Pep Guardiola va ser titular d'un compte a una entitat bancària d'Andorra mentre entrenava el Barça. Un compte que va estar actiu fins l'any 2012, quan l'entrenador va decidir acollir-se a l'amnistia fiscal promoguda pel govern de Mariano Rajoy.

Guardiola no és l'únic entrenador que apareix als Papers de Panamà. També hi és actual entrenador del Reial Madrid, l'italià Carlo Ancelotti.

 

Dominique Strauss-Kahn, el polèmic antic responsable del Fons Monetari Internacional figura en la filtració com a director i accionista d'una companyia creada a Dubai que oferia serveis de consultoria financera, sobretot a personalitats africanes.

Els Papers de Pandora destapen l'ús d'empreses fantasma registrades en paradisos fiscals.


Abdullah II de Jordània, 100 milions en mansions

Segons explica The Guardian –un dels mitjans que participen en la investigació–, el rei Abdullah de Jordània va gastar 100 milions de dòlars en la compra de 15 mansions de luxe a Malibú, Califòrnia, Londres i Washington. Els seus advocats asseguren que aquestes adquisicions s'han fet amb el patrimoni personal del monarca i justifiquen la compra de propietats a través de companyies offshore per raons de seguretat i privacitat.


Tony Blair i l'edifici de Londres

Als Papers també es recull que l'exprimer ministre britànic Tony Blair es va estalviar pagar 312.000 lliures en impostos quan va comprar un edifici victorià de Londres a un prominent ministre de Bahrein. La compra de l'edifici, que va costar 6,5 milions de lliures, es va fer a través d'una empresa offshore domiciliada a les Antilles, a les illes Verges britàniques.


Shakira i les tres empreses a les illes Verges

El nom de la cantant Shakira apareix relacionada amb tres empreses també registrades a les illes Verges britàniques. Les tres empreses es van crear l'any 2019, poc després que es fes públic que Hisenda investigava els comptes de la cantant colombiana.


L'entorn de Vladímir Putin

Tot i que el nom del president rus, Vladímir Putin, no apareix en els arxius destapats pels Papers de Pandora, sí que ho fan persones que formen o han format part del seu entorn, com Petr Kolbin, un amic de la infantesa de Putin que va morir el 2018. O una dona –explica el diari El País– amb qui es diu que Putin va mantenir una relació sentimental secreta. Aquesta dona, Svetlana Krivonogikh, hauria comprat un luxós apartament a Montecarlo l'any 2003 per més de 4 milions de dòlars a través d'una companyia offshore.


Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna

L'home que va passar de ser còmic a dirigir Ucraïna va tenir accions d'una socieetat registrada a les illes Verges britàniques. La finalitat, segons aquesta investigació periodística la finalitat era tenir accions de companyies de producció i distribució cinematogràfica. 

Un mes abans de guanyar les eleccions amb un discurs anticorrupció, Zelensvki va transferir les accions a un amic íntim.


Carlo Ancelotti

L'actual entrenador del Reial Madrid, l'italià Carlo Ancelotti, a qui també investiga la hisenda espanyola, hauria fet servir una societat també domiciliada a les illes Verges britàniques per gestionar els seus drets d'imatge. El que ara destapa els Papers de Pandora és que els seus gestors estaven molt preocupat per la projecció pública del personatge i si era una persona "políticament exposada".


Elton John i Julio Iglesias

Sir Elton John ha seguit l'exemple de Tony Blair, Shakira o Ancelotti i també ha mogut els seus diners a una dotzena de companyies registrades a les illes Verges. Unes empreses en què figura com a director el seu marit, David Furnish. Els representants de l'artista britànic asseguren que totes les societats offshore amb què ha treballat el cantant tributen al Regne Unit i que no s'han fet servir per evadir impostos.

El cantant espanyol Julio Iglesias fa anys que viu a la República Dominicana, però també ha fet servir empreses offshore ubicades al paradís fiscal de les illes Verges britàniques per adquirir diverses propietats a Indian Creek, una exclusiva illa de Miami coneguda com el "búnquer dels rics", i també un avió privat.


Claudia Schiffer i l'atracció de les illes Verges

La model alemanya Claudia Schiffer també surt als Papers de Pandora relacionada, en aquest cas, amb sis societats a les illes Verges en les quals consta com a única beneficiària. Les sis societats es van crear l'any 2017, un any després que Schiffer signés un fideïcomís en què transferia el seu patrimoni a tres beneficiaris: la seva mare, el seu germà i el seu marit.

Els advocats de la model asseguren que Schiffer paga els seus impostos al Regne Unit, on viu amb el seu marit, el director de cinema Matthew Vaughn.


Ringo Starr prefereix les Bahames

El bateria dels Beatles, Ringo Starr, apareix relacionat amb dues companyies creades a les Bahames que es van fer servir per comprar diverses propietats immobiliàries. El seu nom també apareix en cinc fideïcomisos signats al Panamà amb assegurances de vida en què consten com a beneficiaris els seus fills.


Piñera i el projecte miner Dominga

El president de Xile, Sebastián Piñera, també té negocis offshore a les illes Verges britàniques. Amb societats domiciliades a aquestes illes de les Antilles, Piñera es va fer amb la majoria d'accions del projecte miner i portuari Dominga.

Un macroprojecte empresarial que ha rebut la llum verda aquest estiu i que preveu l'extracció de milions de tones de ferro i coure i la construcció d'un port per exportar el mineral en una zona molt propera a l'Arxipèlag Humboldt. Aquest és un dels ecosistemes marins més rics de Xile, reserva nacional de pingüins, zona de migració de balenes i on viu l'única colònia de dofins nas d'ampolla.

El govern de Piñera va evitar que l'arxipèlag es declarés zona protegida i el projecte Dominga ha pogut tirar endavant malgrat les protestes de les entitats ecologistes i, fins i tot, de representants de la FAO i les Nacions Unides.

ARXIVAT A:
Frau fiscal
Anar al contingut