Putin ha ofert una roda de premsa al Kremlin just després d'obtenir l'aval del Senat

Putin ja té la llum verda del Senat per desplegar tropes a l'est d'Ucraïna

El president rus adverteix Ucraïna que ha de renunciar a les seves ambicions d'entrar a l'OTAN i condiciona l'actuació militar a la situació que hi hagi sobre el terreny

RedaccióActualitzat

El líder rus, Vladímir Putin, ha obtingut aquest dimarts llum verda del Senat rus per desplegar forces militars russes a dues regions separatistes de l'est d'Ucraïna per al que els legisladors van dir que seria una missió de "manteniment de la pau". També ha dit que el reconeixement de la independència arriba a tota l'extensió del Donbass, i no només a les repúbliques prorusses.

En una roda de premsa al Kremlin, Putin ha assegurat que l'entrada de l'exèrcit rus a Ucraïna dependrà de la situació que hi hagi "sobre el terreny", i ha dit que la millor decisió que pot prendre Ucraïna ara mateix és renunciar a les seves ambicions de ser membre de l'OTAN.

Putin també ha recomanat al govern ucraïnès que es desarmi, perquè una Ucraïna "armada fins a les dents" és antirussa. Segons el president rus, Ucraïna disposaria de míssils nuclears.

En una decisió que agreuja la crisi amb Occident, els legisladors de la cambra alta han votat a favor de la proposta per unanimitat, després que Putin els hagi demanat permís per desplegar forces a l'estranger.

Aquest pas s'ha fet després que Moscou reconegués dilluns la independència de les regions d'Ucraïna de Donesk i Lugansk, fet que va provocar condemnes i anuncis de sancions internacionals.


La decisió té efecte immediat

Segons ha dit el legislador major Andrei Klixas, la decisió del Senat té efectes immediats. "En aprovar l'ús de les forces armades a l'estranger, suposem que seran forces de manteniment de la pau, forces dissenyades per mantenir la pau i l'estabilitat a les repúbliques", ha dit Valentina Matvienko, presidenta de la cambra alta, abans de la votació.

Mentre els legisladors es reunien per discutir la demanda, el Kremlin ha anunciat que Putin ha ratificat els tractats d'amistat amb les dues repúbliques separatistes d'Ucraïna que tenen el suport de Moscou.

Rússia diu que aquest pas li permet construir bases militars allà, desplegar tropes, acordar una postura de defensa conjunta i reforçar la integració econòmica.

La mesura es produeix enmig d'una crisi per una gran acumulació militar russa a prop d'Ucraïna, que ha alimentat els temors d'una invasió, que Moscou nega planificar.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut