Denís Puixilin, líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk
Denís Puixilin, líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, aquest febrer (Reuters/Alexander Ermochenko)

L'autoproclamada república de Donetsk no descarta ampliar els límits fronterers a Ucraïna

Són declaracions en exclusiva a l'enviat especial de TV3 Manel Alías del líder de l'autoproclamada República de Donetsk

RedaccióActualitzat

El líder de l'autoproclamada república popular de Donetsk, Denís Puixilin, ha dit en una entrevista en exclusiva a l'enviat especial de TV3 Manel Alías que no descarten ampliar els límits de l'estat independent que Rússia va reconèixer aquest dilluns.

Puixilin ha declarat: "De fet, en la Constitució de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la frontera està definida pel territori on es va celebrar el referèndum el 2014."

"Això vol dir la regió sencera de Donetsk i la regió sencera de Lugansk. El temps dirà realment com serà i depèn molt dels passos que faci Kíev." 

Puixilin ha explicat a TV3: "Avui és un dia de festa per a nosaltres. És una oportunitat perquè els nostres ciutadans se sentin segurs, i ara, en el marc de l'acord de cooperació, també s'ofereix la defensa conjunta. El règim de Kíev no podrà continuar cometent crims amb impunitat."

 

Ha afegit: "La gran majoria dels nostres ciutadans volen estar com més a prop millor de Rússia, i el reconeixement és important. Però estic segur que el seu desig, la seva voluntat, és seguir endavant [procedir a ser realment part de Rússia]."

En funció de com vagin els esdeveniments, doncs, el govern de Moscou no descarta ampliar l'àmbit de la república, cosa que suggereix que si els límits fronterers per a ells no estan definits, poden acabar incloent parts de les províncies de Donetsk i Lugansk, que actualment controla l'exèrcit ucraïnès.

Enmig del temor que el reconeixement per part de Moscou d'aquestes dues repúbliques suposi un nou xoc armat a la zona del Donbass, aquestes declaracions a TV3 corroboren les que ja havia fet el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

El portaveu ha assegurat que Rússia ha reconegut la independència de les regions de Donetsk i Lugansk "en les fronteres que existien abans que proclamessin la seva independència, el 2014."

Si es portés a la pràctica, això suposaria un enfrontament directe de les tropes russes amb les ucraïneses que estan desplegades al Donbass.


Condemnes i sancions

Aquest dimarts ha estat una jornada de condemnes i anuncis de sancions, com les dels Estats Units i el Regne Unit, contra Vladímir Putin per haver reconegut la independència de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk.

El president rus finalment ha mogut fitxa en la crisi amb Ucraïna i està per veure si farà més passos i quines conseqüències se'n deriven. La via diplomàtica segueix oberta, però la comunitat internacional prepara represàlies.

Alemanya comença a prendre mesures com la suspensió de la certificació del gasoducte i la Unió Europea ha dit que les sancions seran dures. Els ministres d'Exteriors europeus les concretaran aquest dimarts a París.

Donetsk i Lugank, un desenllaç diferent del de Crimea?

La zona del Donbass inclou dues províncies ucraïneses frontereres amb Rússia: Donetsk i Lugansk, que també donen nom a les capitals.

Després de la guerra del 2014, en què Rússia es va annexionar Crimea, dues zones d'aquestes províncies -que fan frontera amb Rússia- es van autoproclamar independents. A la pràctica ja funcionaven com a territori rus.

Fa uns dies els parlaments d'aquestes zones ucraïneses controlades per rebels prorussos van demanar a Putin que els reconegués la independència i això és el que ha fet, reconèixer-les, però no annexionar-les. El dubte ara és saber si aquest reconeixement anirà més enllà.

Amb el reconeixement de les dues autoproclamades repúbliques del Donbass, Vladímir Putin ha dinamitat la via diplomàtica del Quartet de Normandia i els Acords de Minsk que tant havia defensat.

Putin argumenta la seva decisió afirmant que Ucraïna és una creació de l'era soviètica i que Occident està obsessionat que Rússia no sigui un gran país.


L'entrevista íntegra amb Denís Puixilin

Manel Alías: Què sent avui després d'aquest dia històric?

Denís Puixilin: Després del reconeixement per part de Rússia de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, avui és un dia festiu per a nosaltres. És una oportunitat perquè els nostres ciutadans se sentin segurs. Ara, en el marc de l'acord de cooperació, també es preveu la defensa conjunta. Això significa que el règim de Kíev no podrà continuar cometent crims amb impunitat. Com a resultat, la situació està canviant cap a millor per al Donbass i també per a Rússia. N'estic segur.

Manel Alías: Aquest pas fet ahir pel president Vladímir Putin és suficient? O esteu esperant que passi el mateix que a Crimea i convertir-vos en part de Rússia?

Denís Puixilin: Ja sabeu, hem de confiar en la visió i l'opinió dels nostres ciutadans. La gran majoria vol estar el més a prop possible de Rússia. És important el reconeixement. Però estic segur que els seus desitjos són seguir endavant.

Denís Puixilin, líder de l'autoproclamada república de Donetsk, durant l'entrevista amb TV3
Denís Puixilin, líder de l'autoproclamada república de Donetsk, durant l'entrevista amb TV3


Manel Alías: Quina mena de reacció esteu esperant des de Kíev ara? Serà pau o guerra, davant la preocupació de tanta gent?

Denís Puixilin: Si pensem en quantes armes han arribat recentment al territori ucraïnès des dels Estats Units o altres països occidentals, no tenim dret a seure i esperar que la situació ens condueixi per si sola a la pau. Continuem mobilitzant-nos amb la intenció de garantir la seguretat de la població civil, tant a la República Popular de Donetsk com de Lugansk. Malauradament, podem esperar qualsevol cosa de Kíev. I tenint en compte que, després del cop d'estat del 2014, Kíev va perdre la seva subjectivitat, ara es pot forçar des de fora, sempre que sigui rendible en el context actual d'enfrontaments geopolítics.

Manel Alías: La línia fronterera de Donetsk s'ampliarà ara o no?

Denís Puixilin: El temps ho dirà. De fet, a la Constitució de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la frontera està definida pel territori on es va celebrar el referèndum del 2014. És tota la regió de Donetsk i Lugansk. El temps mostrarà com serà i depèn molt dels passos que faci Kíev.

Manel Alías: És la primera entrevista que concediu a un estranger després del reconeixement de la independència de Donetsk i Lugansk?

Denís Puixilin: Després del reconeixement, sí. Enhorabona.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
Anar al contingut